Pajzsmirigy ciszta okozhat hajhullást?

Tisztelt Doktor Nő! Lassan 10 éve küzdők hajritkulással. Szándékosan mondok hajritkulást, mivel a hajvonal teljesen ép, csupán a hajmennyiséggel van problémám, úgynevezett diffúz hajritkulás a panaszom. 13 éves korom körül kezdődött, azóta pedig csak romlik a helyzet. Emelett gynecomastia is jelentkezett, nagyjából a hajhullással egyidejűleg. Nemrégiben voltam pajzsmirigy ultrahangon, ahol az alábbi diangózist kaptam: "Bal oldalon, a lebeny középső harmadában 32x12 mm átmérőjű cystosus körülírt képlet. Jobb oldalon, ugyancsak a lebeny középső harmadában 13x9 mm-es cystosus képlet. Egyébként a pajzsmirigylebenyek szerkezete homogén, echodenzitásuk megtartott. A lebenyek vascularizációja megtartott, a körülírt képletekben vascularisatio nincs." Ezt követően elküldtek vérvételre, ahol viszont minden eredmény és érték jónak bizonyult. Kérdésem lenne, hogy Ön szerint lehetséges-e, hogy a ciszták okozzák a hajhullást és esetleg a gynecomastiát is?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

Nem, de a cystosus képlet nagysága miatt endokrinológus felkeresése mindenképpen javasolt.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. augusztus 01., 17:06; Megválaszolva: 2015. augusztus 10., 09:49
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése