Baj lehet a pajzsmirigyemmel?

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 25 éves nő vagyok, és egy kérdéssel fordulok Önhöz. Az elmúlt hónapokban észrevettem magamon, hogy reggelente, közvetlenül ébredés után iszonyatosan melegem van, és izzadok is elég rendesen. Ez korában nem volt jellemző rám, és alap esetben testmozgásnál is elég nehezen kezdtem el izzadni. Voltam a háziorvosomnál, de szerinte semmi konkrét jel nem utal arra, hogy bármi bajom lenne. Azt mondta, hogy annak más jele is lenne, ha pajzsmirigy-beteg lennék - vagyis mindezt ránézésre megállapította. Nemrégiben azonban egy ismerősömtől azt hallottam, hogy Neki is ugyanilyen "tünete" volt, és nála megállapították, hogy pajzsmirigy-problémája van. Sajnos a súlyom több, mint amennyinek ideális esetben lennie kellene (ez 15-20 kg súlyfelesleget jelent) , de korábban ilyen vagy ehhez hasonló reggeli izzadásos probléma nem jelentkezett. Mindemellett a fogyás is nagyon nehezen megy - nem eszem édességet, állati zsiradékot, illetve kisebb mennyiségben, többször étkezem, és heti 2-3-szor minimum sportolok (otthoni gyakorlatok, kézisúlyzós edzések, zumba, kangoo jump vagy egyszerűen csak elmegyek kocogni) , és így is csak 3, 5 kg-ot tudtam leadni 3 hónap alatt. Kifogásokat nem keresek, de tény, hogy az első menstruációmtól kezdve mindig is molettebb alkatom volt, és a csontozatom is elég erős. Valamint édesapám oldaláról mindenki 100 kg fölött van. Ezért biztos vagyok benne, hogy nekem lassabban megy a fogyás, mint másnak, akinek nem ilyen génjei vannak, de mindent beleadtam az edzésekbe, és eredménye jóformán mégsem volt. A kérdésem tehát az volna, hogy milyen egyéb tünetei lehetnek egy esetleges pajzsmirigy betegségnek? Illetve, ha elmennék újra vérvételre, mit kellene megvizsgáltatnom benne, hogy biztosan kiszűrhető lehessen ez a betegség? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza izzadás témában

Kedves Kérdező!

A fokozott verejtékezés a pajzsmirigy túlműködésre jellemző, az viszont fogyással jár.

Emellett még alvászavar, lazább széklet, érzelmi labilitás és szemtünetek társulhatnak hozzá. Az alulműködésnél fáradékonyság, hajhullás körömtöredezés, bőrszárazság fáradékonyság, kedvetlenség, a menstruációs ciklus hosszabbodása lehetnek a tünetek.

Általában ez esetben még életmódterápiával se sikerül fogyni. Véleményem szerint Ön nem pajzsmirigybeteg, de ha meg szeretne nyugodni, egy TSH vizsgálatot kellene elvégezni.

Gratulálok, hogy sikerült fogynia! Mivel ha jól olvasom a sulyfelesleg is kb 10 év alatt alakult ki, lassan lehet leadni is. Sőt, a lassú fogyásnál kisebb a visszahizás veszélye.

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2015. július 30., 13:35; Megválaszolva: 2015. augusztus 04., 23:05
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik - Hashimoto
Inzulinrezisztencia? Esetleg...
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás