Egyenetlen felületű has, zsírcsomók, fáradékonyság gyermeknél

Kedves Doktornő! 9 éves kislányom van. Egy ismerős vetette fel a lányom pocakját látva, hogy vigyem el inzulinrezisztencia vizsgálatra. A pocakja egyenetlen felületű és zsírcsomószerűségek vannak rajta. Értetlenül állunk, hogy mitől van, mert egészségesen táplálkozik, nem eszik zsírosat, azt lehet mondani, hogy soha és sokat mozog is. Laktózérzékenysége van, ezért csak azt eszi mindig, amit mi főzünk. Még megemlíteném, hogy jellemző rá a fáradékonyság, ami esetleg ehhez kapcsolható, ill. nagyon érzékeny a bőre és száraz. Ezek alapján érdemes-e inzulinrezisztencia vizsgálatot végeztetni? Ha igen, akkor 2 vagy 3 pontosat? Valahol azt olvasom, hogy elég a 2 pontos, nem kell megszúratni a gyereket kétszer, van ahol pedig csak 3 pontosat csinálnak, mondván, hogy a 2 pontos nem elég. Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: Luca

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza elhízás témában

Tisztelt kérdező!

A gyermekek vizsgálatakor többnyire egy branült teszünk a vénába, és így kíméletesebb a vizsgálat, mert csak egy szúrást kell elviselni a gyermeknek.TSH, fT4 szint méréset is javasolnám, ha elviszi vérvételre a gyermeket a pajzsmirigy funkció felmérésére. Mindenesetre én leginkább a sportot és a finomított szénhidrátok kerülését javaslom.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. július 08., 09:33; Megválaszolva: 2015. július 08., 21:04
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Megnövekedett pajzsmirigy
Tüdő CT vizsgálatom alkalmával pajzsmirigy megnagyobbodásra derült fény. A lelet leírása: a pajzsmirigy bal lebenye jelentősen megnagyobbodott...
Normális vércukor mellett is lehet...
Pajzsmirigy,nyirok csomók
Szputnyik - Hashimoto