magas FT3, normál TSH és FT4

Jó napot kívánok! A napokban szerettem volna kivizsgáltatni magam, mert eléggé hízékony voltam mindig, de most ragadtak hozzám a kilók, és a bőröm is száraz, hiába kenegetem. Régen voltam orvosnál is. Pajzsmirigy ultrahangon találtak egy 3mm-es cisztát a jobb lebenyemben. Azt mondták ezzel nem kell foglalkozni. A vérképem már érdekesebb volt. A TSH-m 0, 580 mU/L, az FT4-em 15, 54 pmol/l, ezek értéken belüliek, ha jól látom. AZ FT3 értékem viszont 14, 14 pmol/l, és ez értéken felüli. A gyulladási értékeim is magasak voltak, Westergren 40 mm/h, CRP 34, 3 mg/l. A belgyógyász orvos azt mondta ilyen lehetetlen, hogy csak az FT3 rossz, ne foglalkozzak vele, biztos laborhiba, majd menjek vissza 1 hónap múlva és majd kezd vele valamit, ha rossz. Engem mégsem hagy nyugodni a dolog, kerestem egy endokrinológust, de csak több hónap múlva tud fogadni. Azt szeretném kérdezni, hogy meghízhattam-e ettől? Összefügg-e a gyulladással? Illetve mit befolyásol az FT3? Létezik ilyen elváltozás? A ciszta okozhatta ezt? Milyen diétát csináljak? Előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

Az fT3 rövid felezési idejű hormon, ezzel az értékkel nincs teendő a kontrollon kívül, amit a gyógyulása után javaslok elvégeztetni. A magas We, CRP valamilyen fertőzést jelez. (pl. vizelet, torok stb)

Az ön pajzsmirigy eredményei nem indokolják a hízást, ennek okát az életmódjában keresse. A cisztával jelenleg teendő nincs.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. június 15., 15:52; Megválaszolva: 2015. június 17., 21:14
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Normális vércukor mellett is lehet...
Pajzsmirigy,nyirok csomók
Szputnyik - Hashimoto
Inzulinrezisztencia? Esetleg...