Hasimoto Thyreoiditis

Kedves Doktornő! Ismételt vetélések miatti kivizsgáláson Hasimoto thyreoditist diagnosztizáltak. Más tüneteim a betegség kapcsán nincsenek. Anti tpo: 136, 9 U/mL; TSH: 0, 43 mIU/L; T4: 10, 63 pmol/L; T3: 5, 26 pmol/L; Tireoglobulin: 21, 83 mikrogram/L; Anti-thyreoglobulin: kisebb mint 0, 9 U6mL. Felírtak egy gyógyszert L-Thyroxint 25 ugr/nap, de eddig még nem mertem elkezdeni szedni. De azt hiszem, el fogom kezdeni. Elkezdtem viszont a diétát, ami rémes (tejtermékek teljes tilalma, és minden termék tilos amiben nem ellenőrzötten jódmentes só van, tengeri hal tilalom, tojássárgája tilalom, bab, szója tilalom, cukorbevitel csökkentése) . Viszont eddig azt terveztük hogy nyáron megyünk a tengerpartra. (Elég kínszenvedés a diéta nekem, és nem szeretném ezt tönretenni egy egyhetes nyaralással és pár tengeri fürdéssel.) Doktornő szerint ártana nekem a tengerpart és a tengervízben fürdés? Vagy mehetek, nem rontja az eredményeimet? Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

Az ön pajzsmirigy funkciója jelenleg, -ezek szerint gyógyszermentesen- normális. Mivel a TSH inkább az alsó tartományban helyezkedik el, a hormonpótlássl a magam részéről várnék, mert az optimális TSH a terhességhez 2 mIU/ml alatti, és ez önnél megvan.természetesen egyeztessen erről az orvosával is. Az aTPO-t a hormonpótlás nem fogja befolyásolni. De ez nem is túl magas érték. A pajzsmirigy működését követni kellene, és ha a TSH emelkedik, akkor újra átgondolni a hormonpótlás kérdését. A leírt szigorú diéta véleményem szerint nem indokolt. Jódot valóban nem javaslunk pluszban, de az élelmiszerekben található jodid nem ártalmas, csak a tablettában vagy kifejezett jódtartalommal bíró, jódpótlásra használt vizekben (pl. Jódaqua) illetve tengeri alga tablettákban. A tengerpartra bátran mehet, a kikapcsolódás jót fog tenni. A sorozatos vetélések miatt a Leyden mutáció kizárása javasolható, ha ez nem történt még meg.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. május 18., 10:29; Megválaszolva: 2015. május 19., 21:33
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...