Pajzsmirigy túlműködés hatásai

Üdv! Pajzsmirigy túlműködésem van, 3 hete gyógyszert szedek rá. Olykor rossz közérzet, hirtelen elszédülés, állandó magas vérnyomásom, fokozott izzadékonyságom van. Ezek néha megnehezítik a napjaimat, és autóvezetésemet. Már 1 hónapja nem vezetek, mert vezetés közben is kisebbfokú elszédülés/egyensúlyzavarom, es ebből adódóan szorongásom van mert hát ki szeretne így vezetni... 3 éve folyamatosan vezetek de ezek a problémák mostanában jöttek elő. Háziorvosom szerint ez a pajzsmirigy túlműködés miatt van és javasolta hogy míg el nem múlnak ezek a tünetek ne vezessek. Ezt betartom, de már nagyon vezetnék. Fülorrgégészeten, Szemészeten, Bera vizsgálaton nem találtak semmit. Magas vérnyomásra Bisoprolol Sandoz-t és Prenessát, pajzsmirigyre Propycilt szedek 3 hete. Kérdésem az lenne hogy tényleg a pajzsmirigy túlműködés okozhat-e nálam ilyen jellegű tüneteket? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza pajzsmirigy témában

Kedves kérdező!

Sajnos nem írta meg, milyen magasak a hormonértékei és mennyi Propycilt kapott rá, amiből esetleg következtethetnénk arra, valóban az összes tünet a pajzsmirigy túlműködés következménye-e? (Nem tudom, miért Propycilt kapott, az első választandó gyógyszer a metothyrin lenne...) Általában az autóvezetés nem szokott problémát okozni, csak ha nagyon magasak a hormonértékek. Háziorvosának igaza van. Ki kell várni, amig a gyógyszer rendezi a hormonszintet, persze ehhez kellő dózisban kell szedni. Ha azzal párhuzamosan nem javulnak lényegesen a tünetek, akkor indokolt más irányba vizsgálni. Tanácsolom, hogy csökkentse a jódbevitelt. Ne fogyasszon jódozott, vagy tengeri sót. Mióta szed vérnyomáscsökkentőt? Csak a pajzsmirigytúlműködés óta? Ha nem, ezt is ki kellene vizsgálni.

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2015. április 19., 17:55; Megválaszolva: 2015. április 20., 22:44
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint