Pajzsmirigy túlműködés

Tisztelt Dr. Fáklya Mónika! Pár éve pajzsmirigy túlműködésem van és úgy tűnik időszakosan szednem kell majd gyógyszert egész életemben, hogy a TSH és FT4 hormonok szintje nagyjából normális szinten legyen! A gyógyszer sajnos egyrészt csökkenti a fehérvérsejt számot, bár még az elfogadható mértékben, de ami rosszabb hogy a szedés ideje alatt az anyagcsere folyamatokat is nagyon lelassítja és megzavarja ami túlsúly kialakulásához vezet még akkor is ha a kaloria bevitel egyébként nem túl magas 2000 kcal körüli. Egy ideje kísérletezgetek azzal hogy olyan élelmiszereket eszem melyek jó hatással vannak a pajzsmirigy működésre és nem váltanak ki a testből hirtelen hormontermelést. Sok kutatási anyagot olvastam ahol szinte mindenhol arra jutottak hogy az inzulin szint és a hormonszint elég közeli kapcsolatban vannak és az olyan élelmiszerek amik nagy inzulin reakciot és termelést váltanak ki a testben azok a hormontermelést is erősen sserkentik ami ugye nem jó. Próbálom tehát kerülni az egyszerű cukrokat és inkább olyan kajákat enni aminek alacsony a GI/GL értéke. Ez szerencsére nálam nem nehéz mert én amugy is inkább a husos ételeket szeretem, melyek jelentéktelen inzulinrekciot váltanak ki, viszont a multkor azt mondta az egyik orvosom hogy vigyázzak a diétával is mert a túlzott diéta szintén beindíthatja a pajzsmirigy működését. Ezt én kicsit kétkedve fogadtam mert elvileg a diéta lassítja az anyagcserét és nem pedig gyorsítja ami elvileg jót kéne hogy tegyen a hormon szintnek is?! Ez tényleg így van? Sajnos még egy viszonylag szigoru 1500 kaloriás étrendel is elég nehéz fogyást beindítani a gyógyszer szedése mellett szóval szerintem ez a túlzott diéta dolog elég paradox figyelmeztetésnek hangzik. Az lenne a célom hogy egy spec pajzsmirigy diétával csökkentsem a gyógyszer szedési periodusokat, mert én nem nagyon szeretem a gyógyszeres megoldást az az igazság, főleg ha ezt egész életemben szedni kell! Egyébként már volt műtétem is és a mirigy 15%-a maradt meg kb.!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

A Metothyrin nem szedhető egy életen át. Ha nem gyógyul meg a betegség kezdetétől gyógyszeres kezelésre 2, de max. 4 év alatt, akkor végleges megoldást kell keresni. Mivel önnek már volt műtétje, leginkább izotópkezelés, ha ez nem javasolt, akkor reoperáció jöhet szóba.

A leírt étkezés jó lehet. De tudnia kell, hogy ha a TSH értéke rendben van, akkor nem fog elhízni.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. február 18., 09:51; Megválaszolva: 2015. február 26., 18:47
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint