pajzsmirigy és hozzá kapcsolódó betegségek

Kedves Doktor Úr/Doktornő! 22 éves fiatal nő vagyok, 7 éve diagnosztizált cöliákiával. Pár hónapja kitöltöztem külföldre, így elég nehéz most mindent újra végigzongorázni az orvosokkal...Körülbelül két hónapja mentem el itt orvoshoz, erős fáradékonyság, menstruációs zavarok, stb volt a problémám (később kiderült, hogy akaratomon kívül hibáztam a diétámban, valószínűleg ez is közrejátszott az állapotom hirtelen romlásában) , ezután két héttel derült ki a vérképből, hogy van valami gond a pajzsmirigyemmel is.Viszont erről nem tudok túl sok mindent, sajnos nem értek mindent, amit az orvosom szaknyelven elmond. Azt tudom, hogy bár az értékem határértéken belüli volt, erősen közelített az alulműködéshez (amit nem értek, hiszen 3 éves korom óta csontsovány vagyok, és nem tudok hízni, bármennyire is szeretnék, és ha jól tudom ez inkább a túlműködésre vall) , de minden további vizsgálatot mellőzve, egyből gyógyszeres kezelést kaptam, miután összeállt a kép, hogy két oldalról is örököltem a pajzsmirigy betegséget. (édesanyám több mint 20 éve diagnosztizált hashimotoval (remélem jól írom) + másfél éve gluténmentes diétán, édesapám kb két hónapja diagnosztizált pajzsmirigy beteg, és nagy valószínűséggel szintén lisztérzékeny.) Szóval majdnem másfél hónapja szedek Eltroxin tablettát, de különösebb változást még nem tapasztaltam...Viszont olvasgattam a témával kapcsolatban, és rátaláltam egy betegségre, ami már egy ideje kérdéses számomra, mert szinte minden tünete jellemző rám, ez pedig a hirzutimus. Azt olvastam, hogy kiváltó oka lehet a pajzsmirigy probléma, és azt is, hogy a kezelés a kiváltó ok megkeresésében, valamint kezelésével történik. Több kérdésem is lenne Önhöz: Lehetséges-e, hogy a pajzsmirigy értékem ingadozó? Vagy mitől lehet, hogy nem tudok hízni? Gyógyszeres kezelés esetén mennyi időbe telik, mire beáll a helyes pajzsmirigy működés? A hirzutimust érdemes megemlítenem az orvosomnak, vagy várjak türelmesen, hiszen egyértelműen a pajzsmirigy betegségem velejárója? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

Sajnos a coeliakiás betegek gyakrabban szenvednek autoimmun pajzsmirigy betegségektől is. Ezek lehetnek akár alul-, akár túlműködések. Mivel önnél alulműködés van, a gyógymód erre a hormonpótlás, amelyet ön meg is kapott. A súlya a coeliakia miatt nem emelkedett vélhetően, de nem minden Hashimoto thyreoiditises beteg túlsúlyos. A fokozott szőrnövekedést, ha ez valóban súlyos, és ezt endokrinológus tudja megítélni, egyéb hormonrendszeri problémák is okozhatják, így a kivizsgálás javasolható.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. január 18., 07:53; Megválaszolva: 2015. január 21., 22:51
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték
Terhességi pajzsmirigy értékek