Magas tesztoszteron szint

Kedves Doktornő! A problémám körülbelül 10-11 évesen kezdődött, amikor is megjött az első menstruációm, majd elkezdtem szőrösödni, először hónalj, láb, kar, majd fokozatosan mindenhol megerősödött a szőr.Tiniként a bőröm is elég problémás volt, ma már pattanásokkal nem küzdöm, azonban zsíros, mitesszeres még mindig. A szőrszálak majdnem mindenhol jelen vannak, főleg combom erősebb, mellbimbók körül, mellek között, háton, hason is, illetve néhány szál az ajkam felett, és a nyak résznél is.Voltam már nőgyógyásznál, endokrinológusnál is.Petefészek cisztáim nincsenek. A tesztoszteron szintem 2, 79 nmol/l.Endokrinológus hirsutizmust, hiperandrogénizmust állapított meg, amely részben ovarialis, részben mellékvese eredetű. A szőrösödésen és zsírosabb bőrön kívül talán a melleim kicsik, ami gondolom a magasabb tesztoszteron szint miatt lehet, de semmi más problémám nincs, átlagos, nőies alkatom van, rendszeres a menstruációm is. Az endokrinológus fogamzásgátlót írt fel, mint egyetlen lehetséges gyógymód.2 évig szedtem, de abba hagytam a folytonos nőgyógyászati fertőzések, illetve fejfájás, hangulatingadozás miatt.Jelenleg nem szedek semmit.Olvastam már a fodormenta teáról, mint tesztoszteron csökkentő szer, ittam is, de nem láttam javulást. A szőrszálak megkeserítik a mindennapjaim.Így nem érzem magam igazán nőnek, hiába a rendszeres gyantázás, sajnos ez nálam csak néhány nap szőrtelenséget jelent. A kérdésem az lenne, hogy létezik-e bármiféle gyógyszer amivel csökkenteni lehet a tesztoszteron szintem, a fogamzásgátlón kívül? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Németh Alexandra

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza hirsutismus témában

Tisztelt kérdező!

Mivel ön már endokrinológiai szempontból kivizsgálták, vélhetően azt a kezelést írta elő az orvosa, ami az adott esetben a legoptimálisabb. Ha ez a gyógyszer nem vált be, esetleg meg lehetne próbálni másik készítményt. sajnos gyógyteákkal nem fog előrébb jutni.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2014. december 21., 20:40; Megválaszolva: 2015. január 06., 17:34
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Prolactin és mellékvese
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték