Pajzsmirigy alulműködés, fertőzés, vashiány

Tisztelt Doktornő, Ezúton kérem szíves véleményét/ tanácsát. Két leány gyermek anyukája vagyok. A nagyobbik lányom 1999.10. hóban született, a kisebb lányom 2014. májusában. (Én pedig 1975-ben.) Ez év 11. hó 14-én este érkeztem vissza Budapestre, már nem rendelt az orvosom, de már magas lázam (40 fok felett pár tizeddel) volt. Ez az állapot folytatódott a hétvégén, 4-szer 1 Algopirint szedtem, ezzel sikerült valamelyest lejjebb nyomom a lázamat (38- és 39 fok közötti értékre) . Reggelente csurom vizes volt a lepedő az izzadtságomtól. Addig számomra nem megszokott tünetként jelentkeztek az alábbiak: alkalmasint gombócérzés a torkomban, nyilalás a füleimben (csak párszor és jellemzően a bal fülemben) , feszülő/ nyomó érzés a szemem alatt (egyszer jött elő adott időtartamra) , zavaróan magas pulzus. Nem fájt semmim - leszámítva a tompa fejfájást a láz felmentekor. Ugyanakkor köhögtem (a köhögés ha nem is könnyen, de felszakadozott (sárgás-barnás köpet) . A nagyob lányom volt előttem beteg - magas láz, nem fájt semmije, ő is köhögött, kapott - hamarabb mint én, nehogy tüdőgyulladása legyen - antibiotikumot. Az is megesett egyszer, hogy összerogytam (guggolásig) , de ha jól gondolom, nem veszítettem el az eszméletemet, guggolnom kellett egy darabig mire sikerült felállnom (ezt követően a lázam 38.9 volt, tehát nem a 40 fokos stádium) . Az ügyeletes orvos azt mondta telefonon, hogy a lázcsillapításon kívül ő sem tudna mit csinálni velem, ezért felesleges lenne kijönne hozzám (bemenni nem tudtam) . Egy mellkasröntgent követően kezdtem el 11. hó 19-én antibiotikumot - Leflokint - szedni, miután kiderült, hogy tüdőgyulladásom van ("jobb o kp és alsó lebenyre kiterjedő inhomogen szerkezetű beszűrődés látható"; a vérem oxigéntartalma ekkor - O2sat 97% - volt. Tehát 14-től 19-ig napi 4 Algopirint szedtem (ezalatt az orvos meghagyása szerint szoptattam a kisebbik lányomat) . 19-én az antibiotikum bevételétől kezdődően 3 hétig nem szoptattam, miután Leflokinnal nem szabad szoptatni... 1 hét Leflokin után (nem tudom hány mg-os volt a gyógyszer) negatív volt a röntgenem, a vérem oxigéntartalma is helyreállt - O2sat 99% volt - de a tüdőgyógyász még egy hetes Leflokint javasolt, mondván, hogy azért még nem teljesen tiszta a tüdőm. Ekkor 250mg-os gyógyszert írt fel; a gyógyszerész (miután számomra kevésnek vélte a 250mg-ot) egyeztetett az orvossal, végül ő mondván, hogy a 250 tévedés volt, 500mg-os Leflokint kaptam. 2 hétig szedtem tehát az antibiotikumot (a 2. héten biztosan 500 mg-osat) , napi 1-et, aztán 1 hétig "tisztultam", azóta ismét szoptatok. Érdekesmód mint írtam, a betegség elején és még jó ideig nem fájt semmim, viszont az első Leflokin-os hét vége fele megjelent egy nagyon enyhe torokfájás és ez még tartott pár napig a gyógyszer abbahagyását követően. Már az első antibiotikum bevételét követő napon jelentősen csökkent a lázam, sokat javult az állapotom (tudom, hogy ez egy tablettát követően még nem várható, de így volt. Persze fokhagymát is ettem...) 11. hó 20-án volt egy vérvételem - ekkor már 6 napja voltam lázas (40 fok körüli) beteg, szedtem az Algopirint ill. 1 napja a Leflokint, így 1 napja nem szoptattam... A laborvizsgálat ekkor érdekesmód alacsony fehérvérsejtszámot mutatott, a TSH-m pedig magas volt, konkrétan: Fehérvérsejtszám 3, 3 Giga/L ref. ért.: 4, 5-11 TSH 23, 000 mIU/L ref. ért.: 0, 400-4, 000 Szabad T4 8, 07 pm ol/L ref. ért.: 7, 75-15, 21 A vasam is kevés volt és tudom, hogy ez összefügghet pajzsmirigy alulműködéssel, de esetemben nem feltétlenül... Szülés után még azt mondta a vasamra a szülész orvosom, hogy szerinte az jobb mint az övé - jó a vérképem, de inkább szedjek majd vasat megelőzendő.... (sajnos nem szedtem) (Gondolom nyilván a szoptatás tovább üríti a raktárakat.) Az első szülésemnél már terhesség alatt kiürültek a raktárak, de a későbbiek folyamán egyik laborvizsgálatom sem jelzett vashiányt. A mostani, tehát a 2. terhességem első trimeszterében készült vérképem minden egyes paramétere referencia tartományon belül volt. Ekkor történt a mostanit megelőzően utoljára TSH szűrése, amely akkor még 2, 260 mIU/L ref. ért.: 0, 400-4, 000 volt. A terhességem zavartalan volt, az összes leletem rendben volt. A háziorvosom a tüdőgyulladásom alatt készült laboreredmény miatt beutalt Endokrinológiára. Ott további vizsgálatokat (fizikális, labor...) nem végeztek, hormonpótlást/ receptet kaptam. Nem érzek, látok változást magamon a szülést megelőző énemhez képest. 167 cm magas vagyok, a testtömegem 54kg (56kg voltam szülés előtt ill. a tüdőgyulladásomat megelőzően is. A betegség alatt 2 kg-ot fogytam. Változatlanul jó az étvágyam (a betegség alatt is az volt) . Nem vettem észre változást az anyagcserémben sem - székletem legalább egyszer van egy nap (a reggeli felkelést követően biztosan van, aztán később is előfordulhat étkezést követően és ez amióta az eszemet tudom, mindig így volt) . Energiám, lelkesedésem sem változott, leszámítva, hogy most egy kissé aggódom a vérképem miatt. Kérdésem az lenne, hogy elképzelhető, hogy kórokozó okozta a problémát, az helyreállhat magától, vagy kezeléssel helyreállítható? Vagy most már hormonpótlásra van szükségem? Ha igen, akkor a kapott hormont megszokja (rászokik) a szervezet? Elképzelhető, hogy egészséges állapotomban más eredmények születnének, a tüdőgyulladás, gyógyszer, láz, szoptatás, annak szüneteltetése... befolyásolhatták ilyen mértékben a kapott eredményt? Ha pajzsmirigy alulműködésem van, lehetséges az ok és az alulműködésem jellegének alaposabb kivizsgálása/ meghatározása? Esetleg tud szakembert ajánlani? Elnézést a hosszas fejtegetésért, de nem tudom, melyik részlet lehet releváns. Köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

Súlyos fertőzések vashiányt okozhatnak, tehát ezt a gyógyulás után meg kell ismételni. Vaspótlás a fertőzés alatt ne javasolt, csak utána. A gyógyulás után érdemes lenne megnézetni egy friss pajzsmirigy hormon statust is, kiegészítve aTg és aTPO szintekkel. Ez utóbbiak az esetleges autoimmun pajzsmirigy gyulladás kizárása miatt fontosak. ha magasabb a TSH akkor a pajzsmirigy hormon pótlás a megoldás. Endokrinológushoz el kell mennie.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2014. december 17., 16:53; Megválaszolva: 2014. december 18., 22:47
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Prolactin és mellékvese
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték