FT4 a terhesség alatt

20 hét 6 napos terhes vagyok, és hashimoto thyreoditisem van. (Már teherbeesésem előtt óta kezeljük hormonnal.) Jelenleg 75 mikrogramm Letroxot szedek, továbbra is ezt kell folytatnom. A terhesség alatt az FT4 értéket nézzük, amely legutóbb, 2 hete, 18 hét 5 napos terhesen 11, 4 volt. Úgy tudom, a ref. tartomány: 10, 6 - 19, 4, így nyugtalanít, hogy az értékem egyre közelebb kerül az alsó határhoz (6 héttel azelőtt még 13, 3 volt az érték) . Az is kitapintható volt, hogy kicsit tömöttebb a pajzsmirigyem. A kérdésem az lenne, hogy jól sejtem-e, hogy az FT4 fordítva "működik", mint a TSH érték, mikor nem terhes állapotban azt nézzük, vagyis ez az alacsony érték az alulműködéshez közelít-e. (Az orvosom postán küldi ki az eredményt, így most nem tudom megkérdezni, viszont mivel még mindig hányingerem van folyton, nem túl sok idő telik el az evés után, mikor beveszem a gyógyszert (éjjel is eszem) , csak 4 óra általában, és ha alulműködés felé tartok, akkor igyekeznék mindenhogy több idő után bevenni azt, hátha így nincs rendes éhgyomor. Viszont, ha túlműködés, akkor azzal, ha evés után még több órával venném be, még rosszabb lenne az eredmény.) Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

A Letroxot étkezés előtt fél órával kell bevenni. A gyógyszer adagját gondolom megemelték a terhesség elején. Ha a TSH felfelé kilóg a normál tartományból, emelni kell a gyógyszer adagján, de ezt mindenképpen meg kell beszélnie az orvosával. Hívja fel őt telefonon.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2014. december 17., 10:46; Megválaszolva: 2014. december 18., 22:40
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Prolactin és mellékvese
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték