autoimmun pajzsmirigy?!

Tisztelt Címzett! Pajzsmirigy gyulladásnál letroxal majd euthyroxal kezeltek amikor hormon túladagolásom lett, kezdtem 25 mcg-al, majd 75 mcg-nál már minden szív tünetem volt. 5 héten keresztül kaptam összesen hormont, először az egyiket, majd elvették, utána a másikat. Értékeim ekkor tsh=3.38, t3=5.3, t4=12.7. Nem értettem, hogy miért kell hormon?! Ezután prednisolon szteroiddal kezelt a doktor úr. A gyulladásom értéke 600 volt, akkor a határérték 35 volt. Elmentem egy másik endokrinológushoz (bizalmatlan voltam az előzővel) aki nem értette a prednisolon szedését, de ha már elkezdtem, ne hagyjam abba. Szteroid kezelés után a gyulladás értékem 59, itt a referencia tartomány 9 volt. A szteroidot 3 hónapig ettem először 2x30 mg 2 hétig, majd 2x25 mg 2 hétig stb. folyamatosan csökkentve november 1. napján elhagytam. Ezután az eredményem tsh=1.9, a t3= 5, 3, t4=11.2 Egyelőre szelént eszem és kerülöm a jódot. S kerülöm a búzalisztet és az édességet. El vagyok keseredve, mert autoimmun! Mi lesz most?! Sírok: ( Pontosabban a hormontúladagolás óta szorongom, mert olyan szívtüneteim voltak, hogy azt hittem...most meg a szorongásom miatt van szívtüneteim, meg ami időnként a szorongással jár. Kivizsgáltattam magam kardiológia terén egy pesti klinikán, ahol a kardiológusnak a történetem után a haja égnek állt! Voltam agyalapi mirigy vizsgálaton ott is jók az értékek. Vérvételi eredményem jók. Kérdésem, ez az autoimmun folyamat mennyire korlátozza be az életem? Szteroid hatását meddig érzem meg, gyengék időnként a lábaim? Kúra alatt sokszor alig tudtam menni. Eredményeim a doktor úr (új doktor) szerint jók, egyelőre hormon nem kell, de lehet idővel alul-működő leszek. Azt mondta ez legyen a legnagyobb problémám az életben. De én gyermeket akarok idővel... 2005-ben is a tshm és a t4-em ennyi volt, csak épp a gyulladást nem néztek! Most mindent magam vizsgáltattam ki magánúton! Ön mit mond? Leszek még újra a régi? Elfogadom, ha kell gyógyszer, de ne túl adagolva! Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

Ha az értékei hormonpótlás nélküliek, jelenleg nem igényel hormonpótlást. Követése fontos. Nem kell ennyire kétségbe esni, ha folyamatosan jár ellenőrzésekre időben észreveszik, ha pajzsmirigy működési zavar lépne fel, és tudják gyógyszeresen kezelni. Ha alulműködés lépne fel fokozatosan hormonszintméréssel követve javaslom a gyógyszer adagját emelni, hogy ne legyenek ilyen panaszai.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2014. december 14., 20:11; Megválaszolva: 2014. december 18., 22:13
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték
Terhességi pajzsmirigy értékek