Hashimoto, fogamzásgátló, terméketlenség

Kedves Doktornő! Gyermekkoromban (6-16 éves koromig) Basedow-kóros voltam. Idén Hashimoto thyreoiditist állapítottak meg, és mérsékelten alulműködik a pajzsmirigyem (a határértéktől legalábbis a szeptemberi vérképeredmény szerint nincs extrém módon messze, karcsú vagyok, nincs semmilyen tünetem) . 75 mg-os Letroxot szedek, emellett bio-szelént a Hashimotora illetve naponta iszok közönséges galajból készült teafőzetet. Fogamzásgátló tablettát (Jangee) szedek, mert eddig egy orvos sem tett ellenjavallatot. Nemrég azonban azt olvastam, hogy a Hashimoto okozhat terméketlenséget és kissé aggaszt ez az információ. A kérdésem egyik fele az lenne, hogy ez az információ mennyire megalapozott. A másik dolog, amiről ezzel kapcsolatban szeretnék érdeklődni, az a fogamzásgátlás. Két éven belül szeretnék gyermeket vállalni, ezért ahogyan a fentiekből is látható, szeretném a legoptimálisabban felkészíteni a szervezetemet. A kérdésem az lenne, hogy -- tekintettel a hormonbetegségre -- a tabletta nemhormonális védekezésre (pl. óvszer) való lecserélése befolyásolná-e a termékenységet, esetleg van-e valami összefüggés a kettő között (figyelembe véve a kórképemet) . Ha nagyobb az esélyem a terméketlenségre, vajon a hormonális fogamzásgátlás az én esetemben nem veti-e még jobban vissza a termékenységet? Előre is köszönöm a segítségét, és elnézést, ha jelentéktelen dologgal kerestem fel Önt. Üdvözlettel: Márta

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

A Hashimoto thyreoiditises betegek is tudnak gyermeket szülni. Az optimális TSH-t érdemes 1-2 mIU/ml közé beállítani, ekkor lesz optimális a peteérés és a beágyazódás. A fogamzásgátlót nyugodtan szedheti, a tervezett gyermek előtt pár hónapig szoktak alternetív módszert ajánlani. Ne aggódjon, lehet kisbabája.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2014. december 12., 11:59; Megválaszolva: 2014. december 18., 22:30
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték
Terhességi pajzsmirigy értékek