Alulműködésből túlműködés

Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni. Anamnézis: 2006 óta ismert autoimmun thyroiduitis mérsékelten magasabb aTPO, TSH-val. Ezt követően 25 ugr letrox folyamatosan. TSH a hat év alatt 2-3 körül mozgott. 2.várandóságom idején 2013.10-2014.07-ig 50 ugr re emelték az adagom, e mellett havonta vérvételen 0, 8-1, 2 körül mozgott a TSH-m. Az orvosom a szülés előtt jelezte, hogy szülés után vegyem vissza 25 ugr-re a letroxot. Mivel gyermekemmel nem tudok újabb vizsgálatra menni a fővárosba, a helyi laborban csináltattam TSH vizsgálatot, aminek az eredménye a következő: TSH <0.01, T4 23.02, T3 7.89 A háziorvosom szerint átcsapott túlműködésbe és 2*1 Metothyrin 10mg-os tablettát írt fel. Kérdésem, hogy tényleg szükségem van erre? Nem lenne elég leállnom a letrox-al a 3 hónapos kontrollig? Soha nem volt panaszom, normális a testalkatom esetleg, hogy a pulzusszámom 10 éve 90-100 körül mozog. Köszönettel,

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

Első körben a letrox elhagyása javasolt. Ha így is magas hormonszinteket és alacsony TSH-t kapnak, a pajzsmirigy gátló kezelés indokolt.

Mindenképpen vissza kell mennie endokrinológushoz! Ha ön szoptat még, akkor a Propycil adása jöhet szóba (ha szükégesnek ítélik egyéb vizsgálatok alapján is) . A szoptatás időszakában speciális pajzsmirigy betegség alakulhat ki, és a kezelés eldöntéséhez mindenképpen fel kell keresnie az endokrinológiát!

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2014. december 02., 11:10; Megválaszolva: 2014. december 07., 15:00
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Prolactin és mellékvese
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték