Alulműködésből túlműködés

Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni. Anamnézis: 2006 óta ismert autoimmun thyroiduitis mérsékelten magasabb aTPO, TSH-val. Ezt követően 25 ugr letrox folyamatosan. TSH a hat év alatt 2-3 körül mozgott. 2.várandóságom idején 2013.10-2014.07-ig 50 ugr re emelték az adagom, e mellett havonta vérvételen 0, 8-1, 2 körül mozgott a TSH-m. Az orvosom a szülés előtt jelezte, hogy szülés után vegyem vissza 25 ugr-re a letroxot. Mivel gyermekemmel nem tudok újabb vizsgálatra menni a fővárosba, a helyi laborban csináltattam TSH vizsgálatot, aminek az eredménye a következő: TSH <0.01, T4 23.02, T3 7.89 A háziorvosom szerint átcsapott túlműködésbe és 2*1 Metothyrin 10mg-os tablettát írt fel. Kérdésem, hogy tényleg szükségem van erre? Nem lenne elég leállnom a letrox-al a 3 hónapos kontrollig? Soha nem volt panaszom, normális a testalkatom esetleg, hogy a pulzusszámom 10 éve 90-100 körül mozog. Köszönettel,

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

Első körben a letrox elhagyása javasolt. Ha így is magas hormonszinteket és alacsony TSH-t kapnak, a pajzsmirigy gátló kezelés indokolt.

Mindenképpen vissza kell mennie endokrinológushoz! Ha ön szoptat még, akkor a Propycil adása jöhet szóba (ha szükégesnek ítélik egyéb vizsgálatok alapján is) . A szoptatás időszakában speciális pajzsmirigy betegség alakulhat ki, és a kezelés eldöntéséhez mindenképpen fel kell keresnie az endokrinológiát!

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2014. december 02., 11:10; Megválaszolva: 2014. december 07., 15:00
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Prolactin és mellékvese
Tisztelt Dr. Nő! 25 éves férfi vagyok! Az elmúlt 1 évben 17 kg-t fogytam. 2014-ben véletlen kerültem endokrinológushoz nagy fejfájások miatt....
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Tisztelt Doktor (nő)! Nagyon stresszes időszak után (családi gondok, nagyszülő halála, covid betegség) nem jött meg a menstuációm, a...
Szelén szedése
Kedves Doktornő! Eddig Béres Vital szelént szedtem, amit autoimmun pajzsmirigybetegségre javasoltak anno. Most nem lehet kapni, ezért egy patika által...
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Tisztelt Doktornő, Szubklinikus pajzsmirigy alulműködésre 2 hónapja 25 mg Eutirox-ot szedek, mert szeretnék teherbe esni. (TSH enyhén emelkedett...
Pajzsmirigy antitest érték
Kedves Doktornő! Pajzsmirigy érték vizsgálatokat végeztettem, mely értekek a következők: -TSH: 1,46 ref: 0,35-4,9 -T3: 4,1 ref: ...