pajzsmirigy alulműködés, Letrox?

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr, kb. fél éve jelent meg egy göb a pajzsmirigyem bal oldalán. Az UH (mely pl. nyelőcsőnyálkahártya vastagodást és reflux-betegséget vetett fel) után a hormonszint vizsgálatok enyhén alacsony pm-működödést állapítottak meg: TSH 5, 06 mIU/L; F4 1, 13 nq/dl; TSH-IRMA 3, 59 mU/L; aTPO-RIA 1, 6 IU/mL A göb leszívásra került (E0490 nem toxikus golyva). Orvosom napi 50 mikrogramm Letrox szedését javasolta. Kicsit bizonytalan vagyok, hogy elkezdjem-e a hormonpótlást és nem lehetne-e más, kíméletesebb módszerrel élénkebb működésre serkenteni a pajzsmirigyemet. Egyéb klasszikus pm-alulműködéses tüneteim is vannak, bár nem vészesek: felszedtem pár kilót, menzeszem rendszeres, de elég görcsös, fázékony vagyok, lelkiállapotom feszült, állandó éhségérzet gyötör. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy szakmailag stresszes időszakban vagyok, illetve előtte állok, ezért sportolni még az elvárható mértékben sincs lelkierőm és nem akarom magam pillanatnyilag diétákkal sanyargatni. Hasonló okból C-vitamin, kalcium-magnézium és D-vitamin szedésével erősítgetem magam. Szóval ez is lehet oka néhány tünetnek (étvágy, hízás). Kérem, adjanak tanácsot, hogy amint nyugalmasabb időszak következik az életemben, kezdjem-e el mégis a Letrox szedését, vagy próbálkozzak inkább )vagy kezdetben) növényi táplálékkiegészítőkkel, jódos ásványvízzel? Köszönettel,

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező! Mivel göbös pajzsmirigye van, magam is a hormonpótlást javasolnám. A jód ilyen esetben nem biztos, hogy nem okoz problémát, és a hormonkészítménnyel a göb métere is csökkenhet.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2014. április 23., 10:39; Megválaszolva: 2014. április 24., 18:08
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztencia?
Pajzsmirigy probléma?
Mellérzénység
Vér eredmény értékelése