Pajzsmirigy alulműködés okozhat meddőséget?

Szép napot! Már egy éve gyereket tervezünk a párommal, de sajnos nem akar összejönni. A háziorvos segítségét kértem, aki elküldött laborvizsgálatokra. Kiderült, hogy a TSH érték magas (6, 62uIU/mL). Ezután következett az ultrahang. Ennek eredményét bemásolom: "A pajzsmirigy mindkét lebenye megnagyobbodott, inhomogén szerkezetű, struktúrájuk torzult. Mindkét lebenyben számos göbkezdemény van. Az isthmus kiszélesedett, hasonló szerkezetű. Kialakult, jól elkülönülő göb még nincs. A nyaki érképletek szabadok. Szubmandibuláris nyálmirigyek épek. Kóros szerkezetű megnagyobbodott nyirokcsomó nem látszik." Az ultrahang eredményének kiértékelésében kérném az Ön segítségét. Mit is jelentenek valójában az eredmények? Mennyire súlyos a helyzetem? Semmiféle kezelésben nem részesülök. Sokat olvastam a pajzsmirigy alul működéséről, és gyakran azt írják, hogy a teherbeeséshez a TSH érték 1 körüli kellene hogy legyen. Ez mennyire valós? Gyógyszeres kezeléssel mennyi idő alatt csökken a megfelelő értékre? Zavaró továbbá az állandó fáradságérzet és a folyamatosan rám rakodó kilók. Amennyiben a kezelést megkezdem, ezek a tünetek megszűnnek? Van még esélyem visszanyerni régi testsúlyomat? Köszönöm előre is válaszát. Üdvözlettel, N.Kata

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy betegség témában

Igen, Önnek pajzsmirigy alulműködése van. Az UH-n látott elváltozás krónikus gyulladásra utal. Valóban a teherbeeséshez legalább 2 alatti TSH a cél. Kb. 3-4 hónap alatt ez elérhető. Forduljon háziorvosához, ő is felírhatja szükséges tablettát, aminek a dózisa a 6-8 hetente ellenőrzött TSH függvényében emelhető. Érdemes lenne azért egyszer megnézni, van-e ellenanyag a vérében a pajzsmirigy ellen. Az aTPO és aTG vizsgálatokat viszont csak endokrinológus szakorvos kérheti. Autoimmun pajzsmirigy alulműködés esetén a hormonpótlás mellett még napi 80-100 ug Bioszelén segítheti a teherbeesést.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2014. április 11., 14:26; Megválaszolva: 2014. április 13., 23:36
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy probléma?
Mellérzénység
Vér eredmény értékelése
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás