pajzsmirigy göb

2010 oktoberében rekedtséget okozó recurrens paresis, a kivizsgálás folyamán a p.m. bal lebenyében 2 relative nagyméretű (3cm) cystozus területet találtak, amelyek a tracheát is diszlokálták 2010.11.03 Pajzsmirigy aspiratioo: Egy 3 cm-es részben substernalis elhelyezkedésű cysta alakult ki. Az isthmus bal lebeny határon egy 3x2 cm-es echodús, centralisan echoszegény göb ábrázolódik. A göbböl törtét mintavétel, a nyert anyag 4 ml véres váladék cytológiai vizsgálatra küldjük. Az alatta lévő cystát leszivtam 25 ml barnás folyadék, amelyből cytológia .Ennek leszivása után a rekedtség megszűnt, azonban a kontrollok során a distális elhelyezkedésű cysta visszatelitődött, lényegében panaszt nem okozott. Még négy izben történt leszivás, utoljára 2011.01.14-én. A cytológia malignitást nem mutatott. 2011.01.28 UH: a bal lebeny megnagyobbodott, a lebenyt csaknem kitölti egy 30x20 mm-es, részben cystozusan átépült göb. Alatta egy 12 mm-es göb ábrázolódik, melyen belül 6 mm-es cystozus terület van 2011.03.29 UH: A jobb pajzsmirigy lebenye 15x20 mm homogén. A bal lebenyt csaknem kitölti egy 2 cm-es echoszegény hálóval övezett göb, amelyen belül kis amöboid jellegű cystosus terület látható. Aspiratios nem szükséges Jelen status.2012.12.20 Obes.Negativ bel status. A pajzsmirigy gömbszerűen megnagyobbodott, benne körülirt rezisztencia nem tapintható TSH: 1, 6557 mlU/l UH (2012.10.02) A pajzsmirigy jobb lebenye normális nagyságú, homogén szerkezetű. A bal lebenben egy lebenyt kitöltő 3x1, 8 cm-es éles contúrú, inhomogén göb láthtató Normofunkciós struma nodosa Scintigráfia 2012.12.20 Kissé nagyobbodott pm.alsó pólusa jugulumot eléri. A jobb lebeny normális, aktivitás felvétele kissé inhomogén, kp harmadában kb 3 cm-es csökkent aktivitás felvételű göb.Uptake 0, 53% Endokrinológus most UH vezérelt tőbiopszitá rendelt el január elejére.Sajnos nagyon szűkszavú volt, megemlitette a daganat lehetőségét is.Ettől én nagyon megijedtem hiszen 2 éve nyugodtan ültem nem gondoltam daganatra.Lehet erről szó?

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

Az ilyen méretű göböt mindenképpen vizsgálni kell, véleményem szerint még a műtét is szóba jön. De egyelőre ne aggódjon, hiszen a legtöbb pm. göb nem rosszindulatú, remélem az öné sem lesz az.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. december 20., 12:17 ;Megválaszolva: 2012. december 23., 17:22
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy UH lelet
Pajzsmirigy műtét
Jónapot kívánok! Pajzsmirigy túlműködésem van 25 éve, szinte folyamatosan metothirint szedek 1-2-0.5 szemet.Néha tartósan nincs gondom, tavaly...
Endokrinológiai vizsgálati lap...
Gyermek endokrinológia, pajzsmirigy...
Alacsony TSH, de normális T3;T4