Jódhiány

Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2004 januárjában az üzemorvos " szűrt ki ", magas volt a vérnyomásom (185) és a pulzusom (115) . A vizsgálatok során kiderült, hogy, a " pajzsmirigy jobb lebenye 17*33 mm átmérőjű, benne medialisan egy 16*16 mm átmérőjű heterogen echopstructuraju göb ábrázolódik. A bal lebenye 16*28 mm átmérőjű, normális echostukturáju ". Azóta Tallitont (12, 5 mg) kell szednem. Az elmúlt években egyre nőtt a testsúlyom, ezért kértem, hogy végezzenek vizsgálatokat. { Vélemény: A göb 2004 óta érdemben nem változott}. (Jobb oldali lebeny 17*15 mm, bal oldali lebeny 7 mm göb) . Izotóp vizsgálat véleménye: Normal uptake. Csökkent halmozású göb a jobb lebenyben. Fél év múlva kell újra mennem, a főorvosasszony azt mondta, csak jódhiányom van. Szedjem a Jodid 200 mikrogramm tablettát. 3 levéllel be is szedtem, de korábban nem tapasztalt gyomorgörcs jelentkezett. A gyógyszerész szerint nincs ilyen mellékhatása, de most abba hagytam a szedését, a panaszaim enyhültek, majd megszűntek. Olvastam, hogy jódhiány, esetén jó étrendkiegészítő az alga (zöld és barna) . Kérdésem a következő lenne: a Jodid-tól lehet-e gyomorgörcsöm, s helyette megfelelő lenne-e az alga tabletta? Várom válaszát amit előre is köszönök! Maradok tisztelettel: Marika07

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskásné Dr. Kocsis Erika válasza jódhiány témában

Kedves Kérdező,

Az Ön által leírtak alapján, miszerint gyógyszer elhagyását követően panaszai megszűntek meglehet, hogy gyomorpanaszait a jódpótlás céljából szedett tabletta okozta. Panaszai hátterében akár helytelen alkalmazás is állhatott, mivel a tablettát étkezéseket követően legalább 1-1, 5 dl. folyadékkal kell bevenni, amennyiben korábban nem így vette be a tablettát próbálja meg így. A szervezet számára továbbá biztosíthatja a jód szükségletet, jódtartalmú ásványvizek-, tengeri eredetű (hal, rák) táplálék fogyasztásával, jódozott só alkalmazásával, valamint jód tartalmú étrend kiegészítők rendszeres használatával is.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2012. augusztus 31., 22:35; Megválaszolva: 2012. szeptember 11., 09:04
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy alulműködés?
Tisztelt Doktornő! Vérmintából véve az alábbi pajzsmiriggyel kapcsolatos értékeim vannak: FT4: 9.98 pmol/l TSH: 2,783 ulU/ml ANTI-TPO: 30 IU/ml...
Terheléses mellékvese (kortizol)...
Pajzsmirigy lelet műtét után
Pajzsmirigy
Pajzsmirigy UH lelet alapján van-e...