izotópos vizsgálat

Jó napot! Anyósomnál pajzsmirigy műtétet hajtottak végre. A kivett szövetben találtak rákos sejteket (papilláris mikrokarcinóma) . Most elküldték őt 3 egymást követő napon Pozsonyba egy endokrinológiai klinikára, hogy pontosan milyen vizsgálatra vagy kezelésre azt nem közölték. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges e, hogy ez radioizotópos vizsgálat vagy radioizotópos kezelés lesz? Azért lenne ezt fontos tudnom, mert kismama vagyok, és úgy hallottam az izotópos kezelés vagy vizsgálat után a beteg még egy ideig radioaktívan sugároz, és ez esetleg káros lehet a születendő gyermekemre. Ha ilyen jellegű kezelésről vagy vizsgálatról lenne szó veszélyes számomra az ha elkísérem anyósomat Pozsonyba? Ráadásul egy háztartásban is élünk. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

Mindenképpen meg kell kérdezni az orvost, hogy milyen kezelés vár a betegre. Az izotópkezelés ilyen esetben elég nagy adaggal történik. A beteget néhány napig bent tartják és mérik, hogy mennyire sugároz, s csak ennek bizonyos szint alá csökkenése esetén engedik haza. Javaslom viszont, hogy beszéljék meg a kezelést végző orvossal, hogy ön kismama, és tisztázzák, hogy mennyi ideig kell otthon távolabb tartania magát az apósától.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. június 06., 17:50; Megválaszolva: 2012. június 07., 20:07
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Prolactin és mellékvese
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték