• IBS vagy aranyér lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Tavaly júliusban emésztőszervi panaszaim miatt vizsgálatokon vettem részt. Megálapították, hogy refluxom van oesophagitissel és rekeszsérvem, a colonoskópia vizsgálat pedig negatív lett, mindössze a rectum nyálkahártyájánál állapították meg, hogy kissé érdúsabb. A biopsia is negatív lett. A vizsgálatok után megszületett a diagnózis: IBS-em van. Gyógyszert nem kaptam, de megpróbálok figyelni az étkezésre (ez nehéz, mert nagyon válogatós vagyok, sok dolgot nem szeretek) és mozgok is. A tüneteim enyhültek, ám most visszatértek (nem állítom, hogy nem stresszelek munkahelyi dolgok miatt, nem tudom, ez befolyásolja-e a betegség állapotát). Az utóbbi időben sokszor előfordul, hogy bélgörcsök kínoznak, ilyenkor egymás után többször kell wc-re mennem, mindannyiszor fájdalmak közepette sikerül produkálnom, nem keveset. Nem igazán hasmenésem van, de a vége felé már igen és a széklet lágyabb. Egy-egy ilyen eset után egy-két napig nem is kell wc-re mennem, vagy ha igen, igen csekély mennyiség jön ki belőlem. Ami viszont megrémisztett, hogy egy hete pont egy ilyen "roham" után a végén már nyák ürült, ami kicsit véres volt, piros vér volt benne, de kevés. Kicsit fájt is az alsó részen, a végbél felett belül wc-zés közben, és néha úgy érzem, pont ott az a rész a gátja a normális székelésnek. Olyan érzésem volt, még kellene, de nem tudtam. Aztán fél óra múlva újra, meg újra mentem. Utána jobb volt, két napig semmi, de ma újra kis csikarással háromszor is voltam rövid idő alatt wc-én, és megint volt, hogy egy-két nyákban kis vért láttam. Ettől nagyon megijedtem. Létezik az, hogy ha egy éve nem találtak semmit a kolonoszkópia vizsgálaton, akkor mostanra kialakult valami nagy baj? Egyébként augusztusban voltam nőgyógyászati ultrahangon, nem nőgyógyásznál, hanem radiológusnál, aki a vékonybelet és a húgyutakat is megvizsgálta akkor és megállapította, hogy a krónikus vékonybélgyulladás van fokozott nyákképződéssel, mérsékelt hugyhójaghurut jeleit találta és az uterus is krónikusan gyulladt... A tüneteim lehetnek az IBS tünetei? vagy ez aranyér? esetleg valami sokkal súlyosabb dolog? Köszönettel: Anita

        Dr. Plósz János válasza a irritábilis bél szindróma témában

        Az IBS-t a stressz egyértelműen rontja, a leírt tünetek ennek megfelelhetnek. A gyakori erőlködéssel járó székürítés elősegítheti aranyér-betegség kialakulását. 1 év alatt nagy baj nem alakulhatott ki, de aranyeresség vagy végbélnyálkahártya-repedés igen. Javaslom fogyasszon pre- és probiotikumot (Progaszto825), egyen gyakran, rendszeresen, nyugodtan és próbálja meg a mindennapi stresszt megfelelően feldolgozni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. szeptember 21., 11:02; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 20:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: