CANDIDIASIS

Candidiasis milyen orvos szakterülete? (egész szervezetet érintő) köszönöm 2011-05-26 18: 13 Kedves Kérdező! A természetgyógyászok által felállított candidasis diagnózist a nyugati medicina nem ismeri el, ez az a tünetcsoport, amikor nem specifikus tünetek alapján feltételezik a gomba kóroki szerepét, pl. hízás, fáradtság, hajhullás, stb. Viszont, ha konkrét tünetek vannak, és amennyiben a gomba nagy csíraszámban igazolódik pl. a tápcsatornában vagy a hüvelyben, akkor kell kezelni. Az lenne a legjobb, ha megírná a tüneteket és a kórelőzményt, és hogy volt- valamilyen vizsgálat, ez alapján tudnám a pontos választ adni, hogy kell-e vele orvoshoz fordulni, illetve mert az érintett szervektől függően más-más orvos foglalkozik a Candida-infekciókkal. 2011-05-27 11: 49 Üdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, rovatvezető családorvos Kedves Doktornő! 3 évig azt hitték Crohn-beteg vagyok, majd idén újra megtükröztek, amikor kiderült, hogy mégsem. Eztuán ételalérzékenység teszte csináltak vérből, aminél tehéntej, tojás, glutén, rozs, zab érzékenység jött ki, diétás nővérhez küldtek, aki felállította a diétám, és javasolta, hogy a patikában vásároljak olyan candida tesztet, ami vérből vizsgál, ezt megtettem és pozitív lett. Most Candida-gluténmentes-tejmentes-tojásmentes diétán vagyok, de emellett szeretnék gyógyszert is feliratni az orvossal a candidasisomra. 3 éve nagyon erős hajhullásom van viszketéssel korpával zsírosodással, pattanásos az arcom és a hátam, rossz a lehelletem, fehér a nyelvem, homályos a látásom, fáj a derekam, fáradékony vagyok, hasmenésem van sokszor, néha szorulásom, puffadok, állandó folyásom van stb stb...számos olyan tünet, ami számomra most vált világossá, mitől van, és örülök, hogy végre kiderült, mert 3 éve próbálom megfejteni elsősorban hajhullásom és bőröm állapotának okát, kemény pénzeket kidobva. Candidiasisom van egyértelműen, teljes szervezetemet érintő, amit szeretnék végre kiírtani, hogy újra szép legyen a bőröm és a hajam elsősorban, mert elég sokat voltam depressziós emiatt (meg a candidasis miatt is mint most már tudom) . Tehát a kérdésem csupán annnyi lenne, hogy milyen orvos írja fel nekem a gombaellenes szert? Egyébként nem értem, hogy ha a nyugati orvoslás nem ismeri el a candidiasist, miért vannak teljes szervezetet érintő candidára gyógyszerek!? Azt hiszem, nekem bőven van konkrét tünetem, és éppen azért nem tudom, milyen orvoshoz forduljak, mert már szinte mindenem érintett benne, a belem, hüvelyem, hajam, bőröm, szemem, stb stb. Keményen diétáznom kell tudom jól, hogy kiírtsam, ahogy azt is, hogy gombaellenes szer is szükséges ehhez. Köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csuth Ágnes válasza Candida témában

Kedves Hölgyem!

A gombaellenes kezelés felírásához nem elég az elvégzett teszt, ennek eredményét általában nem ismerik el.

Az a tévhit alakult ki ugyanis, hogy a gomba jelenléte feltétlenül kóros, a gombának számos különféle panaszt tulajdonítottak. Az elképzeléssel kapcsolatban klinikai vizsgálatok is történtek, melyek a gomba kóroki szerepét nem igazolták. A leírt panaszok esetében adott gombaellenes kezelés nem javított a tüneteken.

A Candida albicans a normál flóra része. A legyengült immunrendszerű betegek esetében súlyos, gyakran végzetes kórfolyam elindítója lehet, de egészséges szervezetben betegséget nem okoz.

A Candida panaszokat, betegséget csak különféle hajlamosító tényezők közrejátszásával okozhat. A Candida fertőzés diagnózisa nem egyenlő a székletből történő kimutatással, csak akkor merül fel kórokozóként betöltött szerepe, ha számos telep kitenyészik.

Bizonytalan, szerteágazó panaszok esetén, melyekkel a Candida fertőzést jellemzik (fáradtság, hajhullás, verejtékezés, édesség utáni vágy, rossz lehelet, krónikus fejfájás, hasmenés és székrekedés, csökkent libidó, stb.) az elvégzett klinikai vizsgálatokban nem igazolódott a Candida kóroki szerepe.

Az ilyen diverz és bizonytalan panaszok esetén a gombaellenes kezelés hatékonysága a placebohoz képest nem volt jobb, tehát ezek alapján egyértelmű, hogy a szerteágazó panaszok nem hozhatóak összefüggésbe a Candidával.

A bélrendszeri panaszok miatt viszont széklettenyésztés javasolt, ha a normálisnál magasabb csíraszámban igazolódik a Candida, akkor valóban beszélhetünk kóroki szerepéről, akkor fel fogják írni a kezelést.

Kérdés: 2011. május 27., 13:56; Megválaszolva: 2011. május 29., 12:04
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
candida ellen?
Jo napot kívánok! Candidaval kuzdok egy ideje, ami a bélrendszerenben terjedt el és azota meghíztam és egyéb panaszaim is vannak. A cukormentes...
Candida mellett mellőzzem a...
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Bőrkiütések, haspuffadás és őrült édességkívánás után kerültem egy candida-val foglalkoó belgyógyász...
Gyomorgörcs és hányinger, alhasi...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Sok problémával küszködök, /izületi, gerincsérv, fáradtság...../ de a gyomrom keseríti meg az életem leginkább! Volt...
Hogyan lehet kiírtani?
3 éves lányomnak candida gombát találtak a székletében. Sok antibiotikumot kapott a mandulájára, amit azóta már kivettek. Emiatt szaporodtak el a...
Candida, Nizoral
Tisztelt DrÚr/Nő. Az volna a kérdésem, hogy kb.1 hónappal ezelőtt csináltam egy Candia5 Vétesztet mely pozitív lett. Ezt követeően pedig...