• CANDIDIASIS

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Candidiasis milyen orvos szakterülete? (egész szervezetet érintő) köszönöm 2011-05-26 18:13 Kedves Kérdező! A természetgyógyászok által felállított candidasis diagnózist a nyugati medicina nem ismeri el,ez az a tünetcsoport, amikor nem specifikus tünetek alapján feltételezik a gomba kóroki szerepét, pl. hízás, fáradtság, hajhullás, stb. Viszont, ha konkrét tünetek vannak, és amennyiben a gomba nagy csíraszámban igazolódik pl. a tápcsatornában vagy a hüvelyben, akkor kell kezelni. Az lenne a legjobb, ha megírná a tüneteket és a kórelőzményt,és hogy volt- valamilyen vizsgálat, ez alapján tudnám a pontos választ adni, hogy kell-e vele orvoshoz fordulni, illetve mert az érintett szervektől függően más-más orvos foglalkozik a Candida-infekciókkal. 2011-05-27 11:49 Üdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, rovatvezető családorvos Kedves Doktornő! 3 évig azt hitték Crohn-beteg vagyok, majd idén újra megtükröztek, amikor kiderült, hogy mégsem. Eztuán ételalérzékenység teszte csináltak vérből, aminél tehéntej, tojás, glutén, rozs, zab érzékenység jött ki, diétás nővérhez küldtek, aki felállította a diétám, és javasolta, hogy a patikában vásároljak olyan candida tesztet, ami vérből vizsgál, ezt megtettem és pozitív lett. Most Candida-gluténmentes-tejmentes-tojásmentes diétán vagyok, de emellett szeretnék gyógyszert is feliratni az orvossal a candidasisomra. 3 éve nagyon erős hajhullásom van viszketéssel korpával zsírosodással, pattanásos az arcom és a hátam, rossz a lehelletem, fehér a nyelvem, homályos a látásom, fáj a derekam, fáradékony vagyok, hasmenésem van sokszor, néha szorulásom, puffadok, állandó folyásom van stb stb...számos olyan tünet, ami számomra most vált világossá, mitől van, és örülök, hogy végre kiderült, mert 3 éve próbálom megfejteni elsősorban hajhullásom és bőröm állapotának okát, kemény pénzeket kidobva. Candidiasisom van egyértelműen, teljes szervezetemet érintő, amit szeretnék végre kiírtani, hogy újra szép legyen a bőröm és a hajam elsősorban, mert elég sokat voltam depressziós emiatt (meg a candidasis miatt is mint most már tudom). Tehát a kérdésem csupán annnyi lenne, hogy milyen orvos írja fel nekem a gombaellenes szert? Egyébként nem értem, hogy ha a nyugati orvoslás nem ismeri el a candidiasist, miért vannak teljes szervezetet érintő candidára gyógyszerek!? Azt hiszem, nekem bőven van konkrét tünetem, és éppen azért nem tudom, milyen orvoshoz forduljak, mert már szinte mindenem érintett benne, a belem, hüvelyem, hajam, bőröm, szemem, stb stb. Keményen diétáznom kell tudom jól, hogy kiírtsam, ahogy azt is, hogy gombaellenes szer is szükséges ehhez. Köszönöm

        Dr. Csuth Ágnes válasza a candida témában

        Kedves Hölgyem! A gombaellenes kezelés felírásához nem elég az elvégzett teszt, ennek eredményét általában nem ismerik el. Az a tévhit alakult ki ugyanis, hogy a gomba jelenléte feltétlenül kóros, a gombának számos különféle panaszt tulajdonítottak. Az elképzeléssel kapcsolatban klinikai vizsgálatok is történtek, melyek a gomba kóroki szerepét nem igazolták. A leírt panaszok esetében adott gombaellenes kezelés nem javított a tüneteken. A Candida albicans a normál flóra része. A legyengült immunrendszerű betegek esetében súlyos, gyakran végzetes kórfolyam elindítója lehet, de egészséges szervezetben betegséget nem okoz. A Candida panaszokat, betegséget csak különféle hajlamosító tényezők közrejátszásával okozhat. A Candida fertőzés diagnózisa nem egyenlő a székletből történő kimutatással, csak akkor merül fel kórokozóként betöltött szerepe, ha számos telep kitenyészik. Bizonytalan, szerteágazó panaszok esetén, melyekkel a Candida fertőzést jellemzik (fáradtság, hajhullás, verejtékezés, édesség utáni vágy, rossz lehelet, krónikus fejfájás, hasmenés és székrekedés, csökkent libidó, stb.) az elvégzett klinikai vizsgálatokban nem igazolódott a Candida kóroki szerepe. Az ilyen diverz és bizonytalan panaszok esetén a gombaellenes kezelés hatékonysága a placebohoz képest nem volt jobb, tehát ezek alapján egyértelmű, hogy a szerteágazó panaszok nem hozhatóak összefüggésbe a Candidával. A bélrendszeri panaszok miatt viszont széklettenyésztés javasolt, ha a normálisnál magasabb csíraszámban igazolódik a Candida, akkor valóban beszélhetünk kóroki szerepéről, akkor fel fogják írni a kezelést.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 27., 13:56; Megválaszolva: 2011. május 29., 12:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés