• Kontaminált vékonybél vagy Candida?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 31 éves nő beteg vagyok és szeretném a véleményét kérni a következő panaszok miatt. Szeptember közepén kaptam egy szteroidos injekciót farokcsonti gyulladásra. Október közepén hányingeres panaszok jelentkeztek, amelyek azóta is fennállnak erősebb-gyengébb formában (étkezéstől függetlenül, de édes után erősebb) (hányás nincs). Ezenkívül azóta tartó nagyon jelentős hajhullás tapasztalható (diffúz). Sokszor olyan érzésem van, hogy az étel sokáig a gyomromban ül. Október végén náthás tünetek jelentkeztek (enyhe orrdugulás és torokfájás). Mivel két hét után sem javult és az AST kissé emelkedett volt (358), a háziorvos antibiotikumot adott. A torokfájás, az orrdugulás csökkent. November közepén szédüléses panaszok jelentkeztek (2 hétig erősen fennálltak, azóta nagyon gyengék, elmúltak). December elején laza, világos, erősen tapadós széklet jelentkezett a mai napig (napi 1x széklet). Ezenkívül jelentős puffadás tapasztalható. December közepe óta bal lent időszakos hasfájás (olyan fájdalom jelleggel, mint korábbi bélgyulladásnál). Pár napja csináltak H2 laktulóz kilégzési tesztet. Az értékek: 0p-4ppm; 20p-15ppm; 40p-11ppm; 60p-13ppm; 80p-7ppm; 100p-27ppm; 120p-95ppm; 140p-83ppm; 160p-88ppm; 180p-76ppm. Az értékek alapján az orvos azt mondta, hogy a lelet inkább negatív, de mivel a panaszok fennállnak és 100 percnél ment fel az érték, ezért egy 9 napos Normix kúrát javasol probiotikummal. Ezenkívül a Kreon újbóli szedését. Széklet tenyésztés parazitákra negatív, salmonella-yersinia enterocolitica-campylobaster negatív, helicobacter negatív, hasi UH negatív, rendszeresen sportolok (futógép és pilates), cukor és inzulinterhelés (0-60-120 perc): Glükóz: 5,2-5,3-4,9 Inzulin: 5,1-30,3-22,7 Kb.5-10 éve diagnosztizált betegségek: tejfehérje és nem cöliákiás gluténérzékenység (bélgyulladás miatt intolerancia vizsgálat, diéta hatására elmúlt a gyulladás gyorsan), keményítő terhelés után 850%-os maldigesztio (Kreont írtak fel, nem segített, nem is szedtem de nem volt problémám emiatt). A tejfehérje és gluténmentes diétát nagyjából tartom. Kérdésem: Valóban indokolt az antibiotikum a fenti panaszok és értékek alapján? Ismerős gyerekorvos felvetette a Candida túlszaporulatot és utánaolvasva a tünetek ahhoz talán jobban passzolnak. Ön mit gondol, melyik probléma állhat fent? Ha Candida, akkor milyen vizsgálatot javasol? Vagy milyen irányba menjek tovább? Köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a candida témában

        A candida a normál flőra része, így ha még kimutatásra is kerül, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez okozza a panaszokat. A Candida csak sérül bélflóra, dysbiosis esetén szaporodhat el, panaszokat okozva. A laktulózzal végzett teszt nem egyértelmű, de tényleg inkább negatív SIBO irányába. Mindenképp érdemes lenne a saját bélflórát megerősíteni (prebiotikum + kombinált probiotikum tartós használata (pl. Enterol+Bonolact Regeneral). E mellett pár napos gombaellenes kezelés (akár gyógyszeres, akár természetes módon) segíthet a javulásban.


        Kérdés: 2019. december 21., 19:25; Megválaszolva: 2019. december 24., 11:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: