Kontaminált vékonybél vagy Candida?

Tisztelt Doktor Úr! 31 éves nő beteg vagyok és szeretném a véleményét kérni a következő panaszok miatt. Szeptember közepén kaptam egy szteroidos injekciót farokcsonti gyulladásra. Október közepén hányingeres panaszok jelentkeztek, amelyek azóta is fennállnak erősebb-gyengébb formában (étkezéstől függetlenül, de édes után erősebb) (hányás nincs) . Ezenkívül azóta tartó nagyon jelentős hajhullás tapasztalható (diffúz) . Sokszor olyan érzésem van, hogy az étel sokáig a gyomromban ül. Október végén náthás tünetek jelentkeztek (enyhe orrdugulás és torokfájás) . Mivel két hét után sem javult és az AST kissé emelkedett volt (358) , a háziorvos antibiotikumot adott. A torokfájás, az orrdugulás csökkent. November közepén szédüléses panaszok jelentkeztek (2 hétig erősen fennálltak, azóta nagyon gyengék, elmúltak) . December elején laza, világos, erősen tapadós széklet jelentkezett a mai napig (napi 1x széklet) . Ezenkívül jelentős puffadás tapasztalható. December közepe óta bal lent időszakos hasfájás (olyan fájdalom jelleggel, mint korábbi bélgyulladásnál) . Pár napja csináltak H2 laktulóz kilégzési tesztet. Az értékek: 0p-4ppm; 20p-15ppm; 40p-11ppm; 60p-13ppm; 80p-7ppm; 100p-27ppm; 120p-95ppm; 140p-83ppm; 160p-88ppm; 180p-76ppm. Az értékek alapján az orvos azt mondta, hogy a lelet inkább negatív, de mivel a panaszok fennállnak és 100 percnél ment fel az érték, ezért egy 9 napos Normix kúrát javasol probiotikummal. Ezenkívül a Kreon újbóli szedését. Széklet tenyésztés parazitákra negatív, salmonella-yersinia enterocolitica-campylobaster negatív, helicobacter negatív, hasi UH negatív, rendszeresen sportolok (futógép és pilates) , cukor és inzulinterhelés (0-60-120 perc): Glükóz: 5,2-5,3-4,9 Inzulin: 5,1-30,3-22,7 Kb.5-10 éve diagnosztizált betegségek: tejfehérje és nem cöliákiás gluténérzékenység (bélgyulladás miatt intolerancia vizsgálat, diéta hatására elmúlt a gyulladás gyorsan) , keményítő terhelés után 850%-os maldigesztio (Kreont írtak fel, nem segített, nem is szedtem de nem volt problémám emiatt) . A tejfehérje és gluténmentes diétát nagyjából tartom. Kérdésem: Valóban indokolt az antibiotikum a fenti panaszok és értékek alapján? Ismerős gyerekorvos felvetette a Candida túlszaporulatot és utánaolvasva a tünetek ahhoz talán jobban passzolnak. Ön mit gondol, melyik probléma állhat fent? Ha Candida, akkor milyen vizsgálatot javasol? Vagy milyen irányba menjek tovább? Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza candida témában

A candida a normál flőra része, így ha még kimutatásra is kerül, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez okozza a panaszokat. A Candida csak sérül bélflóra, dysbiosis esetén szaporodhat el, panaszokat okozva. A laktulózzal végzett teszt nem egyértelmű, de tényleg inkább negatív SIBO irányába. Mindenképp érdemes lenne a saját bélflórát megerősíteni (prebiotikum + kombinált probiotikum tartós használata (pl. Enterol+Bonolact Regeneral) . E mellett pár napos gombaellenes kezelés (akár gyógyszeres, akár természetes módon) segíthet a javulásban.

Kérdés: 2019. december 21., 19:25; Megválaszolva: 2019. december 24., 11:37
Kérdések és válaszok: Egyéb
Zsibbad mindkét lábam, mi lehet az...
Tüdő Ct Eredmény
Vèrkèpem elemzese
PostCovid véreredmény eltérés
Gyomorpanaszok