• Candida albicans felső léguti fertőzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktorom! 2 hónapja kékeset köhögök és az orromból is jön néha. A laborban Candida albicans gomba tenyészett ki, kolonizációval. Ez okozhatja a kék váladékot? Nem inhalálok, stb. Nincs külső tényező. Azt is szeretném kérdezni, hogy szükséges-e egyéb vizsgálat (mri, ct, rtg), hogy szervet fertőzött-e meg? Nem tudom mennyire súlyos kórkép, vagy lehet- e szövődménye, én eddig csak hüvelygombáról hallottam. A háziorvosom Kliont írt fel, amit azért nem értek, mert a betegtájékoztatóban az áll, hogy Candida esetén fellángolhat. Merjem beszedni vagy másik gyógyszerrel kéne kezelni? Igazán köszönöm a segítséget! Niki

        Dr. Szanyi Andrea válasza a Candida témában

        Kedves Kérdező! Nem említi, hogy a Candidát honnan tenyésztették ki, a köpetből, orrváladékból vagy egyéb helyről, köhögés esetén miért pont ez a vizsgálat történt. A Candida nem okoz kék színű váladékot. Amennyiben a közelmúltban antibiotikumot, szteroidot szedett, vagy helyileg használt, szedett, akkor a Candida megjelenése ezzel magyarázható. Elvileg lehet összefüggés a candidiasis és a köhögés között, mivel köhögést említ, javaslom először mellkas röntgen vizsgálatát. A Klion nem a candidiasisban választandó gyógyszer, lehet, hogy más miatt írták fel Önnek. Javaslom, keresse fel kezelőorvosát a továbbiak megbeszélése céljából. A melléklet nem volt megnyitható.


        Kérdés: 2020. július 06., 17:21; Megválaszolva: 2020. július 09., 19:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: