Sárgaság

Egészséges életet élő kollégámnak időnként, de nagyon ritkán sárgás színe van. Néha az arca, a múltkor csak a hasa a mellkas alatt.Lehet ilyen? Epepangás vagy Gilbert kór? Mit javasol, csináltassunk vérképet? Egy-két vagy több habi rendszerességgel jön csak elő.

Dr. Plósz János válasza sárgaság témában

Legvalószínűbb a Gilbert-kór. Ez ártalmatlan, veleszületett betegség, az epeelválasztás nehezítettsége miatt emelkedett epefesték-szintet észlelünk a vérben. Ez esetben javasolt az éhezés és a jelentős testi megterhelés kerülése. Ha izoláltan csak a szérum-epefesték szint emelkedett, a diagnózis kimondható. Gilbert esetében elsőként a szemfehérjén észlelhető a sárgaság. Ha valakinek a bőre sárga, de a szemfehérje nem, az inkább túlzott karotinoid-bevitel következménye (sárgarépa, sültőtök) . Ez nem kóros állapot, ilyen esetben a bevitel mérséklése megoldja a problémát.

Kérdés: 2011. március 08., 15:20; Megválaszolva: 2011. március 09., 16:28
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hasnyálmirigy daganat
Tisztelt Doktor Úr! Édesapám 80.éves, végstádiumu rákos daganattal diagnosztizálták. Január közepén rosszul lett, felment a cukra 20-25-re majd...
Sárga szem, arcbőr
Tisztelt Doktornő/úr! Kb. 1 hete barátom besárgult, mely a szeme fehérjét és az arcbőrét érinti, de már mintha a nyakánál is látnám. Orvosról...
Sárgaság
                     Tisztelt Doktor Nő/Úr!   Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy mit lehet tenni a felnőttkori sárgasággal?...
Megváltozott széklet
Üdvözlöm! Kb. Egy hónapja megváltozott a székelésem Általában a reggeli órákban tör rám és teljesen más az állaga mint a...
Mi állhat a nyirokcsomó eltérés...