Sárgaság

                     Tisztelt Doktor Nő/Úr!

  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy mit lehet tenni a felnőttkori sárgasággal?         

A bilirubin szintem magasabb a megengedettnél, ezzel régóta élek együtt.  A problémám a szemem fehérjével van. Mostanában feltünt, hogy besárgul. Lehet, hogy ez eddig is igy volt csak nem tünt fel. Más panaszt nem érzékeltem. Alkoholt ritkán fogyasztok, az étkezésre is próbálok odafigyelni, heti szinten sportolok. Remélem csak egy tünete a bilirubin túltermelődésnek és nem okoz problémát.

Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza sárgaság témában

Tisztelt Kérdező!

A sárgaság oka három tényező lehet: a fokozott termelődés (fokozott vörösvérsejt-lebomlás) , májfunkció elégtelensége illetve az epeelválasztás zavara. Az évek óta meglévő izoláltan magasabb bilirubin szint (egyéb májenzim-értékek normálisak) általában veleszületett eltérés, bizonyos enzimek csökkent aktivitása okozza. A leggyakoribb ilyen kórkép a Gilbert-kór, mely jóindulatú betegség, azonban alkoholfogyasztás, éhezés, fizikai megerőltetés hatására a sárgaság fokozódhat. Rendszeres étkezés (szénhidrát-bevitel) és kímélő életmód mellett a tünetek mérséklődnek.

Dr. Plósz János

Kérdés: 2009. február 19., 21:52; Megválaszolva: 2009. február 19., 21:52
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok
Pfizer vakcina akut gyomorhurutra...