A lelet értékelése

Tisztelt doktor Nő/ Úr! A férjem a napokban töltötte be a negyvenedik életévét. Nem volt rá jellemző a betegeskedés, de ez, mintha egy pillanat alatt megszűnt volna, mert az utóbbi két hónapban magas lett a vérnyomása - még mindig előfordul, hogy ingadozik - de szedi a vérnyomáscsökkentőt, ezzel párhuzamosan szédelgése lett, amire szintén kapott gyógyszert: Nootropil 1200 mg -ot és betaserc-et 24 mg ot. A tünetei javulóban vannak, csak nagyon ritkán fordul elő vele, hogy szédeleg, inkább csak bizonytalanságérzet szokott kialakulni nála, ami max: 2-3 mp tart. Kérdésem a következő: meddig lehet " bűntetlenül " szedni, a két gyógyszert, mindenféle mellékhatás nélkül? Ezekhez a problémákhoz még hozzátársult egy gyomorprobléma, mely leletének értelmezését kérem Öntől: gyomortükrözés és mintavétel után a lelet a következő: a nyelőcső, lumene szabályosa cardia jól zár, a nyálkahártya ép, a gyomorban igen sok éhgyomri bennék, a nyálkahártya kissé gyulladt, különösen az antrumban, a falak jól modellálhatók, a pylorus kerek, ép szélű, a bulbus postbulbduod ép. Enyhén lobos gyomornyálkahártya részletek kerültek vizsgálatra, a mintákban aktivitásra utaló jel nem található. A felszínen Helicobacter. pylori - szerű organizmus nem azonosítható. Diagnózis: chronicus gastritis A kérdésem az lenne e diagnózis után, hogy ha a cronicus gastritist állapították meg a férjemnél, amit természetesen elfogadunk, de ez mellett lehetséges, hogy reflux beteg is, mert a tünetei megvannak: - igaz jelenleg csökkentek a tünetek -böfögés, diszkomfort érzet a gyomorban puffadás, előfordult éjszakai felriadás - infarktus szerű érzés- mellkasszorítás... de a gyomra nem ég - gondolom a rabyprex gyógyszer szedése miatt. A két betegség tünetei megegyezőek, vagy még refluxa is van? Nagyon szépen köszönöm a válaszát: egy aggódó feleség.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza gyomorpanaszok témában

Maga az endoszkópos és szövettani lelet nyugtalanságra okot nem ad. Tulajdonképpen akár a magasvérnyomás-betegség illetve a stressz okozta feszültség következménye is lehet a fokozott savtermelés és a gyomorhurut. Reflux betegségre utaló jeleket az endoszkópos vizsgálat során nem észleltek, ettől függetlenül lehet un. non-erozív reflux betegsége (ez esetben negatív endoszkópos kép mellett vannak jelen refluxos tünetek) . Azonban a böfögés, a puffadás nem típusosan reflux-betegség tünete. Az éjszaka jelentkező mellkasi fájdalom lehet reflux tünete, de ha ez áll fenn, a megfelelő savcsökkentő terápia mellett panaszmentessé kell válnia (A Rabyprex megfelelő savcsökkentő, 1x20mg dózisban. Emelett érdemes az ágyban a fejvéget megemelni illetve az esti étkezést elhagyni vagy korábbra tenni. A gyógyszerekkel kapcsolatban a Nootropil mellett ritkán írtak le hasi fájdalmat, émelygés, hányást, illetve a Betaserc mellett gyomorfájdalmat, mely tünetek a gyógyszerek étkezés közbeni bevételével mérséklődtek.

Kérdés: 2010. augusztus 04., 07:52; Megválaszolva: 2010. augusztus 05., 22:22
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Folyton rosszul érzem magam evés...
November 9-én este, mikor ettem (sonkás kenyér, paprikás chips) , egy időbutan, kb.2 ora múlva rettenetes hányinger jött rám. Azt hittem visszajön a...
Gyomorpanaszok
Tiszelt Doktor Úr! Korábban már tettem fel kérdést ebben az ügyben. Panaszaim több, mint fél éve kezdődtek: gyomorszáj-tájéki maró érzés...
6 éve tartó gyomorpanasz
2006-óta tartó gyomorpanaszokkal fordultam orvoshoz. Különböző vizsgálatokat többek között tükrözést végeztek rajtam. A vizsgálatok eredménye...
Gyomorpanasz
Tisztelt Doktorok! Mostanában kezdődtek a panaszaim. Minden nap érzem a torkomban a hányás kellemetlen ízét.Hányigert nem érzek.Szédülést és...
Gyomorpanaszok?!?: ((
Üdv, Elég rég ota van nálam az a tünet, hogy teltségérzetem van szinte egesz nap és sokat büfögök. Relfxum biztos nincs. Viszont általaba az a...