• IBS-re Colpermin?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Több mint 2 éve kínlódom (Röntgen, colonoscop, MRI, CT vizsgálatok után diagnosztizált) IBS-szel. Dicetel, Refluxon, Buscopan, Borsmenta-tea, Protexin, Normaflore, Pro Gastro, Laktiv semmit nem használt, a Normix átmenetileg (a szedés idejében), de határozottan csökkentette a tüneteket, az erős hasmenés ellen folyamatosan Bolus Adstringens-t és búzakorpát szedek. Ezzel különböző (és változó) helyeken fellépő hasi fájdalmaim vannak, és napi 4-5 rendszertelenül jelentkező, általában közepes állagú (a Bizmuttól sötét) székletem, az esetek kb. felében erős kényszerítő ingerrel.

        Az interneten találtam rá, és novemberben hozzá is jutottam 4 doboz (200 kapszula) Colpermin-hez, ami napi 3 szedésével jó két hónap alatt, január végén fogyott el. Lényegesen jobban lettem, fájdalmaim gyakorlatilag megszűntek (nem voltak gyakoribbak, mint egy egészséges embernél), székletem napi 1-2-re csökkent, sőt kezdett visszaállni a reggeli órákra. Az azóta eltelt másfél hónapban azonban fokozatos romlást észlelek, attól félek, rövidesen ugyanott leszek, mint a Colpermin -szedés előtt.

        Tájékozódásom szerint a Colpermin-t Új-Zélandtól (kelet felé haladva) Ausztriáig ismerik és alkalmazzák, Ausztriában a biztosítottaknak 100 %-os támogatással. Magyarországon nem, ill. csak nehezen és nagyon drágán lehet hozzájutni. Mivel tudom, hogy a legdrágább gyógyszer a hatástalan, amiből már jó sokat befaltam, "kerül, amibe kerül" alapon újabb Colpermin kúrán gondolkozom. Ezzel kapcsolatos a két kérdésem:

        1. Doktor Úr/Nő ismerete szerint a Colpermin csak tünet-kezelő, vagy van remény gyógyító hatására is (ha másként nem, elősegítve a "natura sanat" érvényesülését)?

        2. A hazai orvosi gyakorlat miért nem alkalmazza, mivel lehetne ezt előmozdítani? (Vagy: ha esetleg már meg is kezdték a "honosítás"-t, mikorra várható eredmény? )

        Előre is köszönettel:

        F.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a irritábilis bél szindróma témában

        IBS esetében nehéz gyógyító terápiáról beszélni, mivel alapvetően az IBS kritériuma, hogy szervi eltérést nem tudunk kimutatni (bélmotilitási illetve bélbeidegzési zavarnak, fokozott permeabilitásnak tulajdonítjuk). A Colpermin borsmenta-olajat tartalmaz, természetgyógyászati szernek számít, véleményem szerint arra, hogy OEP által befogadott, támogatott gyógyszer legyen, kevés az esély. Az, hogy a hazai orvosi gyakolat mit használ, attól függ, mihez férünk hozzá, sajnos ebből a szempontból a piac befolyásolja a javaslatot és nem fordítva. A készítmény hatásosságára visszatérve a borsmenta természetes görcsoldó, sokat számolnak be kedvező hatásárók, önállóan vagy akár rostbevitellel esetleg gluténmentes diétával társítva.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2010-03-10 12:48:06; Megválaszolva: 2010. március 10., 12:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: