Vese cysta

Tisztelt Doktornő/Úr!

Hasi ultrahang voltam 06. 25-én. Akkor  a mellékvesékben  8 mm-es és 13mm-es echoszegény solid képlet volt látható. A vizsgálatkor még 13mm-es hangárnyékot adó mobilis kő-echo volt látható az epehólyagban. A mai vizsgálatkor a mellékvese 8mm és 15 mm-re, az epehólyagban lévő kő pedig 17 mm-es változott. Ma azonban még a jobb vese felső pólusában 9 mm-es corticalis cystát is találtak.

Kérdéseim a következők lennének: mit jelent a mellékvesékben talált problémák, hogyan kezelhetők, mi lehet a végkifejlet? Mit kell tennem, hogy az epehólyagkő csökkenjen / egyébként csak ritkán fáj/ mi lehet a végkifejlet, ill, milyen étel vagy ital okozhatja  a kövesedést? Mit jelent a cysta, hogyan alakult ki, mit tehetek, hogy elmúljon, ill. elmúlik-e magától?

Mielőbbi válaszát hálásan köszönöm!

   Tisztelettel: Vargáné

Dr. Szűcs Miklós válasza Veseciszta témában

Tisztelt Kérdező!

A mellékvesében nem ritka a körülírt jóindulató elváltozás, Amennyiben az ultrahangon nem látszik egyéb eltérés nem igényel kezelést. E két mérés közti különbség nem túl nagy, ezért lehet, hogy csak a mérési szinttől függ. Érdemes rendszeresen ellenőírztetni. Az epehólyagkövesség már más probléma. Kő abban az esetben tud kialakulni, ha a funkciója károsodik. Amennyiben panaszt is okoz a kő az epehólyagot el kell távolítani. Étkezési változásokkal lehet csökkenteni a panaszokat, de a funkciót teljesen nem lehet helyreállítani. Idővel okozhat súlyos szövődményt a kő (pl. epehólyaggyulladás, hasnyálmirigygyulladás) . A vesén lévő cysta semmilyen teendőt nem igényel és nem tud semmit teeni vele. Az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban tud kialakulni. Normális vesefunkció esetén nem kell vele foglalkozni,

Kérdés: 2009. november 24., 16:50 ;Megválaszolva: 2009. november 24., 16:50
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomorfekély/gyomorrák
Narancssárga nyálka
Vitamin elszinezheti a székletet?
Teszt kérdés
Teszt kérdése
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi kérdést küldtem Önnek, melyre ezt a választ adta: sürgetően nem szükséges a vizsgálat, de a családi terheltség...