Lehetek rákos?

Tisztelt Doktor Úr!

Gyomortükrözés után a következő leletet kaptam. Amennyiben lehetséges kérem szíveskedjen lefordtani, mivel ezt a kezelőorvos nem tette meg.

Nyelőcső alsó harmada hyperaemiás, cardia kerek, inkompletten zár, hámátmenet felázott, felette 2 darab 5x5 mm-es izolált nyárkahártyasziget látható. 3 cm-es hiatus hernia, fornix szabad. Atrum foltosan hyperaemiás. pylorus kerek, bulbus és leszálló szár chronikus lobos küllemű.

Vélemény: refluxoesophagitis Los Angeles A, Barrett susp. Hiatus hernia, Pangastritis - atrumban chr. lobos jelekkel szövettan és Hp. eredménye folyamatban van.

Szeretném kérdezni, hogy mit jelent a hámátmenet felett 2 db 5x5 mm-es izolált nyálkahártyasziget? A lelet alapján lehetek-e rákos (nyelőcsőrák, gyomorrák)?

Az orvos Pariet, Domperidon és Venter gyógyszereket írt fel? Ezek megfelelő gyógyszerek erre a betegségemre?

Válaszát előre is, nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel: N. Beáta

Dr. Plósz János válasza nyelőcsőgyulladás témában

Kedves Beáta! A gyomortükrözés eredménye: a nyelőcső alsó harmadában a nyálkahártya vérbő, a gyomor-nyelőcső záróizom nem zár tökéletesen, a gyomor-nyelőcső hámjának átmenete vizenyős, efölött a nyelőcsőben van a két 5x5mm-es nyálkahártyasziget, mely a Barrett-féle nyelőcsőgyulladásnak megfelelhet (nem rák, de ha tényleg ez, akkor fokozott a nyelőcsőrák kialakulásának kockázata). A hiatus hernia kis rekeszsérvet jelent (a gyomor egy része felcsúszik a mellkasba). A gyomor bizonyos szakaszain a nyálkahártya vérbő, ahogy a nyombélben is. A leírás alapján biopsziás mintavétel is történt, ez igazolhatja vagy elvetheti a Barrett lehetőségét. A terápia a szakmai ajánlásnak teljesen megfelel. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2011. szeptember 30.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Gyógyszer helyett is használható a...
Tisztelt Dr.úr/nő! Fiam nyelőcső gyulladásra zantac tablettát szed. Érdeklődnék, hogy meglehet-e próbálni neki a salvus vizet a gyógyszer helyett. Válaszát...
Refluxoesophagitis
Tisztelt Doktornő! Szegycsont mögötti nyelőcsőfájdalommal, evés utána savas böfögés, mellkas és hátfájdalom miatt gyomortükrözésen voltam. A tüneteim kb. 2...
Garatcsorgás 3 éve
Tisztelt Doktor nő/Úr! .. 3 éve kezdődött a betegségem, el dugult az orrom jobb oldalt, és rengeteg fehér habos váladékot köptem ki. A szám kisebesedett....
Mitől fáj a garatom?
December 24. -én kezdődtek a panaszaim. Kellemetlen mellkasi érzésem volt a szegycsontom mögött. Majd észrevettem, hogy miután eszek egyfajta gombócót érzek a...
Nyelőcsőgyulladás?
Tisztelt Doktor Úr! Csontritkulásra szedtem egy Epolar nevű gyógyszert, minden héten egy tablettát, kb 2 éve. Januárban influenzés voltam, erős köhögéssel...
Merckformin XR okozta állandósult...