• Lehetek rákos?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr!

        Gyomortükrözés után a következő leletet kaptam. Amennyiben lehetséges kérem szíveskedjen lefordtani, mivel ezt a kezelőorvos nem tette meg.

        Nyelőcső alsó harmada hyperaemiás, cardia kerek, inkompletten zár, hámátmenet felázott, felette 2 darab 5x5 mm-es izolált nyárkahártyasziget látható. 3 cm-es hiatus hernia, fornix szabad. Atrum foltosan hyperaemiás. pylorus kerek, bulbus és leszálló szár chronikus lobos küllemű.

        Vélemény: refluxoesophagitis Los Angeles A, Barrett susp., Hiatus hernia, Pangastritis - atrumban chr. lobos jelekkel szövettan és Hp. eredménye folyamatban van.

        Szeretném kérdezni, hogy mit jelent a hámátmenet felett 2 db 5x5 mm-es izolált nyálkahártyasziget? A lelet alapján lehetek-e rákos (nyelőcsőrák, gyomorrák)?

        Az orvos Pariet, Domperidon és Venter gyógyszereket írt fel? Ezek megfelelő gyógyszerek erre a betegségemre?

        Válaszát előre is, nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel: N. Beáta

        WEBBeteg szakértő válasza a nyelőcsőgyulladás témában

        Kedves Beáta!

        A gyomortükrözés eredménye:
        a nyelőcső alsó harmadában a nyálkahártya vérbő, a gyomor-nyelőcső záróizom nem zár tökéletesen, a gyomor-nyelőcső hámjának átmenete vizenyős, efölött a nyelőcsőben van a két 5x5mm-es nyálkahártyasziget, mely a Barrett-féle nyelőcsőgyulladásnak megfelelhet  (nem rák, de ha tényleg ez, akkor fokozott a nyelőcsőrák kialakulásának kockázata).A hiatus hernia kis rekeszsérvet jelent (a gyomor egy része felcsúszik a mellkasba). A gyomor bizonyos szakaszain a nyálkahártya vérbő, ahogy a nyombélben is. A leírás alapján biopsziás mintavétel is történt, ez igazolhatja vagy elvetheti a Barrett lehetőségét. A terápia a szakmai ajánlásnak teljesen megfelel.

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-12 17:41:01; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 12:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés