• Nyelőcsőgyulladás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr!

        Csontritkulásra szedtem  egy Epolar nevű gyógyszert, minden héten egy tablettát, kb 2 éve. Januárban influenzés voltam, erős köhögéssel, és ezt a gyógyszert akkor is bevettem. Amikor a megfázás, köhögés megszünt, egy erős, égő fájdalmat éreztem a mellkasomban, a szegycsont táján. Ezt a fájdalmat a megfázással hoztam kapcsolatba, és próbáltam kúrálni magam (kamillatea, vitaminok, borogatás), javulás nem volt. Elmentem gégészetre, nem találtak semmit. Nagyon lassan, másfél hónap múlva szünt meg az erősen égő fájdalom.

        Amikor már jól éreztem magam, folytattam az Epolar szedését, amelyet addig felfüggesztettem. A gyógyszer bevétele után már aznap délután visszatért az erős égő fájdalom, és ez három hete a mai napig tart. A körzeti orvos felírt egy Lansacid nevű kapszulát, amit 13 napig szedtem, (napi1kapszula reggel), de nem volt semmi javulás. Tegnap voltam  gastroeneorológusnál, aki felírt egy Venter nevű granulátumot.

        Itthon láttam, hogy ez gyomor és nyombélfekélyre vonatkozik, de nekem a nyelőcsövem fáj. Soha nem volt refluxom, vagy ilyen jellegű problémám. Félek, hogy ha ilyen savlekötőt szedek, még gyomorproblémám is adódhat, és nem tudom mitől szűnik meg a nyelőcsövemben ez a fájdalom. Én arra gondolok, hogy az Epolar hatására egy felmaródás történhetett, hogy lehet ezt begyógyítani? Köszönettel várom válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a nyelőcsőgyulladás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Epolar ( és a hasonló csontritkulás elleni szerek) gyakran okozhatnak felhasi panaszokat, többek között nyelőcső-felmaródást, súlyos esetben fekélyt is. A Venter granulátum feloldva már a nyelőcsőben is bevonja a sérült nyálkahártyát, ezzel segítve a gyógyulást és szüntetve a panaszokat. A savcsökkentő Lansacid pedig az esetleges savas visszacsorgást gátolhatja, hogy ez se akadályozza a nyálkahártya gyógyulását. Ezen mellékhatások elkerülése végett javasolják a tabletta bő vízzel való bevételét, majd a bevételt követően fél-egy óra függőleges testhelyzetet (nem szabad ledőlni, lefeküdni).

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-02 11:39:15; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 15:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: