Mitől fáj a garatom?

December 24. -én kezdődtek a panaszaim. Kellemetlen mellkasi érzésem volt a szegycsontom mögött. Majd észrevettem, hogy miután eszek egyfajta gombócót érzek a torkomba mely estére mindig feljebb jött. Rennie-t próbáltam rá bevenni, de sajnos nem csökkentette. Január elsején mentem vissza Budapestre mivel itt járok egyetemre. A panaszaim nem csökkentek. Sőt rosszabbak lettek. Ekkor kezdett el fájni a garatom a kulcscsontom fölött. Nyelésre érzékeny volt. A háziorvos azt mondta, hogy szedjek rá Tisacid-et és várjuk meg, hogy megoldódik e a probléma. A Tisacid hatása valamelyest jobb volt és étkezés után egy órával mindig bevettem egyet, lefekvés előtt kettőt., De ez nem volt elég. Ettől kezdve nem ettem több húst és átváltottam zöldségekre. Ennek hatására Jan 13. a körül mérséklődött a problémám és gombóc érzés is megszűnt szinte. Jan 23. -án elmentem a gasztroenterológiára ahol gyomortükrözést csináltak. Ez áll a leletben: "Nyelőcső distalis része kifejezetten hyperaemias, cardia nyitott, szilványi hiatus hernia. Gyomorban igen bő epés secretum, nyh. vérbő, egy-egy kis erosio, redőzet megtartott. Pylorus ép, a bulbusban szintén kis erosio, Vél.: AHH: LES-gyengeség, GORD LA-B, Epereflux, Erosiv gastritis et bulbitis. jav.: 2x20 mg Rabyprex, motilitás javító, néhány napig sucralfat." Kiváltottam a gyógyszereket és szedem is őket. viszont Jan 27. -én visszajöttek a panaszaim a gyógyszerek szedése ellenére is. Megint éreztem gombócot. Égett a szegycsontom mögött. Tisacidet kezdtem el szedni a gyógyszerek mellé ismét., De a garatom sajnos eléggé fáj. Nyelésre, de még akkor is ha elfordítom a fejem. Állandóan szárazságot érzek benne pedig elég sokat iszok. Köszörülni is nehezen tudom mert annyira fáj. Estefelé még jobban. Mit tanácsos ilyenkor tenni?, Hogy tudnám elősegíteni a nyelőcsövem gyógyulását?

Dr. Pászthory Erzsébet válasza nyelőcsőgyulladás témában

Kedves betegünk! Igazolt reflux-betegség esetén, ha a savtermelés-gátló (jelen esetben a Rabyprex) nem elegendő, érdemes a kezelést este kiegészíteni ún. H2 receptor gátló szerrel. Ezt meg tudja beszélni a háziorvosával is. A diétát illetően remélem, kapott felvilágosítást! Többször enni, kevesebbet, lefekvés előtt 2 órával legyen utoljára. Csokoládé, alkohol, zsíros-fűszeres étel kerülendő. Ha a garatfájdalom nem javul, érdemes egy gégész szakorvost is felkeresni. Jobbulást kívánok: dr Pászthory Erzsébet

Megválaszolva: 2013. február 06.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Gyógyszer helyett is használható a...
Tisztelt Dr.úr/nő! Fiam nyelőcső gyulladásra zantac tablettát szed. Érdeklődnék, hogy meglehet-e próbálni neki a salvus vizet a gyógyszer helyett. Válaszát...
Refluxoesophagitis
Tisztelt Doktornő! Szegycsont mögötti nyelőcsőfájdalommal, evés utána savas böfögés, mellkas és hátfájdalom miatt gyomortükrözésen voltam. A tüneteim kb. 2...
Garatcsorgás 3 éve
Tisztelt Doktor nő/Úr! .. 3 éve kezdődött a betegségem, el dugult az orrom jobb oldalt, és rengeteg fehér habos váladékot köptem ki. A szám kisebesedett....
Lehetek rákos?
Tisztelt Doktor Úr! Gyomortükrözés után a következő leletet kaptam. Amennyiben lehetséges kérem szíveskedjen lefordtani, mivel ezt a kezelőorvos nem tette...
Nyelőcsőgyulladás?
Tisztelt Doktor Úr! Csontritkulásra szedtem egy Epolar nevű gyógyszert, minden héten egy tablettát, kb 2 éve. Januárban influenzés voltam, erős köhögéssel...
Merckformin XR okozta állandósult...