• Magas vas

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktornő(doktorúr)

        Azt szeretném kérdezni, hogy ha a vérképben magas a vas, azt mivel, hogyan tudjuk normalizálni???A 20 éves fiamnak 38,1.Mit csináljon!!! Legyenszives segíteni!!!

        köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vas témában

        Tisztelt Kérdező!

        Csak a szérum-vas szint alapján nem lehet véleményt mondani. Szükség van a vérkép-eredményre (sejtszámok, MCV, MCH, MCHC), a ferritin, transferrin- és a transferrin szaturációs értékekre. Ha a szervezet vasraktárai nem fokozottak, akkor a legvalószínűbb, hogy gyulladásos megbetegedés miatt a vasfelhasználás átmenetileg csökkent és így a szérum-vas szint megemelkedett. Ez az alapbetegség gyógyulásával rendeződik (tehát csak laboratóriumi kontrol-t igényel). Addig is kerülje a vaskészítményeket (multivitaminokban is lehet), a belsőségeket és a vörös húsokat.

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-19 20:52:24; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 09:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: