Primer biliaris cirrhosis

2003-ban diagnosztizálták a betegségemet. Azóta romlik folyamatosan. (gyomorfekélyem volt, refluxom van, végbélsipolyom volt) . Mostanában sokszor előfordul, hogy nem jutnak eszembe alapvető szavak, kifejezések, ill. többször ismétlem u.azt a mondatot. Összefügg a betegségemmel? Továbbá kérnék erről a betegségről részletes tájékoztatást, mert mindenhol csak a vírusost és az alkoholost ismerik. Mindenhol erről jelennek meg cikkek. Rólam is mindent feltételeztek már, pedig B-C negatív, és soha nem voltam egy részeges fajta. Válaszát köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza Primer biliaris cirrhosis témában

Tisztelt Kérdező!

A primer biliáris cirrhosis autoimmun betegség, a szervezet védekező rendszere a májban lévő epeutak hámját pusztítja el. Az Ön által leírt egyéb betegségek és idegrendszeri tünet nem jellemző a PBC-re. A primer biliaris cirrhosis típusosan bőrviszketéssel, később sárgasággal jár, végstádiumban májcirrhosis (májzsugorodás) alakul ki. Az átlagos túlélés 10-20 év. Meggyógyítani nem tudjuk, egyetlen igazán hatásos gyógyszerünk az Ursofalk (ursodeoxycolsav) , mely a betegség előrehaladását késlelteti. A PBC a felnőttkori májátültetés leggyakoribb oka. Javaslom, keressen hozzáértő hepatológust, aki megszervezi a gondozásba vételt illetve követi állapotát.

Dr. Plósz János

Kérdés: 2009. február 09., 21:01; Megválaszolva: 2009. február 09., 21:01
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Primer Biliaris Cirhossis
Tisztelt Doktornő! PBC felől szeretnék érdeklődni. Al- koholos italt nem fogyasztok, régen is csak elvétve, ünnepek alkalmával. A génmutáció...
PBC lenne?
T. Doktor Úr! Köszönöm a válaszát a "laboreredmény értékelése"c. feltett kérdésemre! Azóta túl vagyok a májbiopszián, melyben ez...
Primer biliaris cirrhosis
T. Doktor Úr/Nő! 2003 óta kezelnek a betegségemmel, ami folyamatosan romlik. Az a legszebb az egészben, hogy nem mer kezelni a fogorvos (pedig nagyon...
Miért pozitív, mi lehet a diagnózis?
Jobb bordaiv alatti feszülés
Tisztelt Doktor úr! Kissé összetett problémámmal fordulok Önhöz így igyekszem összefoglalni. Tavaly 2020. októberében HPV-t diagnosztizáltak a...