Alvási problémák

Tisztelt cím! Miért van az, hogy nappal mindig álmos vagyok, meg fáradt, és éjszaka meg mindig éber? Teljesen máshogy működik a bioritmusom. Amikor dolgozok délelőtt mindig álmos vagyok, délutánra kezdek felébredni, este, meg éjszaka teljesen éber vagyok. Reggel korán kelek, nem tudom magam kialudni, és minden kezdődik előröl. Mi lehet a baj?

Dr. Dunás-Varga Veronika válasza alvászavar témában

Kedves Kérdező!

Alvásproblémákhoz nagyon nagyon sok minden vezethet és a kérdésének konkrét megválaszolásához nem áll rendelkezésemre elég információ. De feltennék néhány kérdést, aminek a megválaszolásával talán a probléma megoldására is rájöhet.

Vannak olyan dolgok, amiken változtatni sajnos nem tud:

-Mi a foglalkozása? Ha stresszes munkakörben dolgozik, akkor a nap folyamán felgyülemlő stressz és frusztráció feldolgozása gyakran az éjjeli órákra esik.

- Több műszakvan dolgozik? A ritmus felborukásához vezet, ha bizonyos napokon éjjel, máskor nappal kell aktívnak lennie.

A következő dolgokon tud alakítani:

-Mikor és mit sportol? Ha az esti órákra időzíti a mozgást, felélinkítheti. Javasolt a reggeli vagy délutáni órákban sportolni aktívan. Este relaxációs gyakorlatokat végezzen.

-Mikor és mit vacsorázik? Ha nehéz ételt fogyaszt, megnehezíti az alvást. Javasolt könnyű vacsorát fogyasztani 2-3 órával lefekvés előtt.

-Mit csinál lefekvés előtt? A TV, számítógép, telefon élénkítő hatással bír, míg pl. az olvasás segíti az alvás előtti elnyugodást.

-Mennyi kávét/ kólát/energia italt/ koffein tartalm egyéb italt fogyaszt? A koffein nem azonnal fejti ki élénkítő hatását.

-Nincs túlsúlya? Nem horkol hangosan? Dohányzik? Ezek hajlamosíthatnak alvási apnoe kialakulására, ami nyugtalan éjjeli alvást és fáradt reggeleket okozhat.

-végül a szokás hatalma. Ha megszokja, hogy sokáig van ébren, mert nem érzi magát álmosnak, megszokja a szervezete, hogy későn aludjon el. De ha tudatosan este 9-10 óra körül lefekszik és csendes szobában olvas, pihenget, hamarabb fog elálmosodni. Néhány nap/ hét alatt átáll a szervezete.

Ezek a leggyakoribb okok, amik alvási nehézséget okoznak, remélem megtalálja közte a választ a kérdésére.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2022. november 07., 11:38; Megválaszolva: 2022. november 07., 22:25
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Étrendkiegészítő szedése
Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék hogy az alább leírt étrend kiegészítőt (fehérje) ehetem-e? Napi egy adagot? Epe elfolyási problémám...
Bélflóra állapota és neurológiai...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy december elején átestem egy vírusos hasmenésen utána december 20-án pedig covid fertőzésen...
Felhasi fájdalom
Üdvözlöm Most vettem észre furdéskor hogy a hasam baloldala felvan duzzadva az alsó részén. Ha le hajlok fáj a hátam baloldalt. Ilyet még nem...
Felhasi fájdalom
Üdvözlöm Hasi ultrahangon voltam magán úton hogy biztos jó is legyen. Mindent rendben találtak annyit írtak fel hogy sok gáz van a belekben....
Felhasi fájdalom
Üdvözlöm 2022.05.28-án korházba kerületem vesekővel és egy borzasztóan erős felső hasi fájdalommal. Rengeteg helyen voltam magán úton is a...