Emésztési probléma, reflux

Kedves doktor úr! 38 éves, 2 gyermekes édesanya vagyok, gasztroenterológiai kivizsgálásom az elmúlt hónapban befejeződött. Rengeteg vizsgálaton estem át, tavaly augusztus óta. Hasi ultrahang, végbél és gyomortükrözés, hasi ct, hasi és kismedencei mr, rengeteg érzékenységre irányuló vizsgálat, liszt és laktóz, tejfehérje, székletvizsgálatok, (székletvér, calprotectin, féregpete,és protozoon keresés) melyek mind-mind negatív eredménnyel záródtak, a gyomortükrözés kivételével. Volt féregirtásom is Vermoxszal, tumor keresés. Szóval teljes körű kivizsgálás után gastroesophagialis reflux igazolódott. Másfél hónapig szedtem Ludeat, aztán Quamatel 40 mg-t egy hónapig. Sajnos nagyon rosszul lettem ezektől. Az emésztésem teljesen felborult, fájt a hasam, emésztetlen lett a székletem, ezért abba is hagytam a savlekötő gyógyszerek szedését. Két hete viszont erős torokfájással, hányingerrel megkerestem a háziorvosom, aki szerint a sav marta a torkom, ezért fájt. Szedtem Quamatel minit, a torokfájás elmúlt, viszont megmaradt a hányinger, reggelente alkalmanként hányás, mely keserű vagy savanyú, nyákos valamint sárgás, habos, nagyon lágy széklet, ami csíp is. Reggel két normál széklet után szokott jelentkezni és délutánig égnek, fájnak a beleim, míg ez a sárgás lé nem távozik. Mi okozhatja ezt? Lehetséges epe probléma? Hallottam már az epesav vesztésről, a tüneteim nagyon hasonlóak. Mit tehetek még? Már lassan két hete tart ez az állapot. Szedtem egy hónapig Gelsectant, majd egy hétig orvosom javaslatára Dicetelt, ami szintén hasfájást okozott. Június 20.-ra van csak időpontom, addig nehezen viselem ezt az állapotot. Tegnap óta szedek Legalont, de ma is volt kétszeri sárgás, lágy és habos székletem a reggeli 2 normál után. Lenne még egy kérdésem a doktor úrhoz, külföldi tanulmányban olvastam a refluxról, ahol is azt írták, hogy a refluxot sok esetben nem is a sok, hanem a kevés sav okozza, ezért a gyomorsavat erősíteni kell, nem csökkenteni. Doktor úrnak mi a véleménye erről? Köszönöm a szíves segítségét!

Dr. Plósz János válasza hasi fájdalom témában

Nem tudom, milyen tanulmányt talált a refluxról, de az a jelenlegi vélekedésünkret a refluxról nem tükrözi. Reflux oesophagitisben nem a savtermelés mértékét tarjuk fontosnak, hanem az alsó nyelőcső-záróizom nem megfelelő működését, gyakori túlzott ellazulását, ami lehetővé teszi a gyomortartalom nyelőcsőbe való visszajutását (a gyomorsav mennyiségétől függetlenül). A 10mg-os Quamatel Mini reflux okozta torokfájdalmat véleményem szerint nem befolyásol. Epesavak okozhatnak bélpanaszokat (hasmenést, nyálkahártya-irritációt, hasmenést), ezt vény nélkül Talcid rágótabletta használata javíthatja. Epesavak megkötésére Cholestyramine Supremex készítmény lehet alkalmas, de ez vényköteles. Addig is a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések (és az étkezések kellő zsíradék-tartalma) segíthet a panaszok megszüntetésében.

Kérdés: 2022. május 21., 13:36; Megválaszolva: 2022. május 21., 17:54
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Felhasi fájdalom
Üdvözlöm Hasi ultrahangon voltam magán úton hogy biztos jó is legyen. Mindent rendben találtak annyit írtak fel hogy sok gáz van a belekben....
Emésztési panaszok
Tisztelt Dr. Plósz János. Segítségét szeretném kérni az alábbi panaszaimmal kapcsolatban. Étkezések után rendszerint tapasztalható puffadás...
Hasi panaszok
Tisztelt Doktor Úr! Bal oldali alhasi fájdalmammal kapcsolatban kérem a véleményét,segítségét. Kétszer volt már hasonló panaszom az elmúlt 12...
Kreatin-Kináz
27 éves vagyok. Alapbetegségeim: Asztma, allergia (pollen) , Hyperprolactinameia. Szedett gyógyszerek: Lendin 20 mg, Bromocriptin 2.5 mg és...
Köldöktől jobbra fájdalom