Ascites és veseelégtelenség

Tisztelt Doktor úr! Krónikus beteg vagyok, 4 éve van kimutatott pancreascysta, a vesék alatti lágyrészmasszák, myoma uterii,ezek semmi tünetet nem okoztak, és ehhez jött februárban egy ascites, melynek oka ismeretlen. Hasi UH-ból és laborleletből nem jöttek rá. Csapolni nem akarják,holott én kifejezetten kértem. 5 hétig szedtem 4x4 Furont. Ehhez jött hozzá egy veseelégtelenség,mely fokozatosan romlott szept. óta de ezt senki nem vette észre, a laborleleteket nem vetették össze...Jelenleg a kreatinin 507, a karbamid 28, az eGFR 6-ra csökkent. Vérnyomáscsökkentőimet leállították,mivel a Tanydonra gyanakodnak,hogy leállította a vesét. Mától Ketosterilt kell szednem 3x2. Lehet köze a fentieknek az asciteshez ill. a vesefunkcióhoz? Illetve a lágyrészmasszákhoz? A pancreas cystához? A vérképem amúgy tűrhető, a máj jó, a hőmérsékletem stabil 35,0 körüli, vérnyomás kissé alacsony lett 115/70 körüli. Dialízist egyelőre nem javasoltak,koromra tekintettel. NAgyon köszönöm a segítségét, B.A.V.A.

Dr. Plósz János válasza ascites témában

Jelentős mennyiségű ascites általában májzsugorodás, nőgyógyászati vagy hasnyálmirigy rosszindulatú folyamat illetve bármilyen tumoros folyamat hashártyán való megjelenése esetén várható. Leírása alapján a májzsugor nem áll fenn, a hasnyálmirigy cysta illetve a vese környéki lágyrészmasszák lehetnek gyanúsak. Előrébb lépni tényleg a hascsapolással nyert folyadék vizsgálatával illetve képalkotókkal lehet (hasi UH, esetleg MR).

Kérdés: 2022. április 08., 15:56; Megválaszolva: 2022. április 08., 19:31
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Ascites lecsapolás, magas korban
Kedves Doktornő! Édesanyámnak 4 éve diagnosztizáltak különféle,vesék alatti lágyrészmasszákat. Limfómára gyankodtak,de azóta progresszió nem...
Széklet vér lelet értelmezés
Kedves Doktor Úr Ma kaptam meg a széklet vér leletemet, mely negatív lett, de az eredmény 10 ng/ml. Azt írja, a referencia 100 ng/ml alatt negatív, de...
Végbélfájdalom daganat műtét után
Vérvétel kiértékelése
Lactulose vizsgálat