Ascites lecsapolás, magas korban

Kedves Doktornő! Édesanyámnak 4 éve diagnosztizáltak különféle,vesék alatti lágyrészmasszákat. Limfómára gyankodtak,de azóta progresszió nem nagyon volt. (megfordult az ügy onkológiai bizottságon) Évente CT ellenőrzés történt. (SOpron) MAgas kor miatt műtétet senki nem vállalt. Most január végétől viszont kialakult egy ascites, hasi UH-ot és mellkas rtg-t készítettek a helyi kórházban. Kb.4-5 liternyi folyadékgyülem lehet. (Testsúly alapján kalkuláltam) Haskörfogat 113-114 cm konstans. NApi 2x2 furoszemidet szed 14 napja, most felírtak Verospiron 25-öst. Csapolást nem végeztek,és ezek után sem akarnak, de ugyanakkor az ascites nagyon nagy fáradtságot,kimerültséget, légszomjat okoz, már 10 m gyaloglás után is. Szeretném kérdezni,hogy meddig lehet itt tologatni a határidőt,egyszer úgyis le kell csapolni,mert a tabletták nem viszik ki. Műtét a fentebb említett okokból nem jön szóba. Innen megközelítve szinte mindegy,hogy konkrétan mi okozza az ascitest, a lényeg,hogy le kéne ereszteni. A magas kor és deprimáltság miatt a kórházi bennfekvés több kárral jár, mint haszonnal.Vállaljuk az ambuláns kezeléseket,befekvés nélkül.Véleményem szerint patthelyzet van. Mit lehetne tenni jelen esetben? Nagyon szépen megköszönném. Zoltán

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza ascites témában

Kedves Kérdező!

A csapolás átmenetileg valóban segít, és lehet intát nézni belőle, nyilván ez csak tüneti megoldás, mert a kiváltó ok fennáll, emiatt újra fog termelődni. Ha szakmailag megüti azt a szintet, hogy csapolni kell akkor érdemes, és elküldeni analízisre is.

Kérdés: 2022. március 09., 21:52 ;Megválaszolva: 2022. március 10., 08:44
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Ascites és veseelégtelenség
Tisztelt Doktor úr! Krónikus beteg vagyok, 4 éve van kimutatott pancreascysta, a vesék alatti lágyrészmasszák, myoma uterii,ezek semmi tünetet nem...
Kellemetlen érzet a lágyékhajlatban
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm korábbi válaszát. Az érdekelne még engem, hogy szorongáson, mozgásszervi, idegrendszeri okon kívül okozhat-e...
Alfa amilaz, lipaz ismet emelkedett
Tisztelt Doktor Ur! Tavaly majusban fordulta Önhöz elöször a kerdesemmel, akkor is emelkedett volt a fent nevezett ket ertekem, akkor a lipaz 109, az alfa...
Fogamzagatló dienille colitis ulcerosa
Kedves Dr! A dienille fogamzásgátló tabletta leírásában szerepel, hogy kockázatot jelent a szedése, amennyiben colitis ulcerosaban szenvedek. Ebben...
Emésztési panaszok
Tisztelt Dr. Plósz János. Segítségét szeretném kérni az alábbi panaszaimmal kapcsolatban. Étkezések után rendszerint tapasztalható puffadás...