Nyelőcső motilitás

Tisztelt Dr úr! Egy nem hétköznapi probléma miatt írok. A tünetek 2,5 éve tartanak . Nemrégiben voltam nyelőcső manometria -24 oras ph impedancia vizsgálaton. Melynek Eredménye: súlyos refluxot mutatott deemester score 117. A manometria pedig nyelőcső diszmotilitást. Aki végezte a vizsgálatot Doktor a maganrendelésén elmondtam ,hogy a felső nyelőcső zaroizomban érzek sokszor gorcsot nyelés után még fájdalmat ami nem olyen felmaródasos fajdalom hanem szúró illetve görcsös fájdalom ill nagy nyomást és érintésre erzékeny az Ádám csutka területén ,ha sokat ülök akkor szintén felerősodik ez a szorító érzés ami kisugarzik a fülembe is , amit enyhíti langyos víz ívása vagy ha lepihenekk de néha annyira erős ez a görcs ,hogy ájulás szélén állok ,sűrűn felrenyelek főleg ha rágózom pajzsmirigy vizsgálat és gégészeti volt nem találtak eltérést. Folyékony és puha taplaléknal kevésbé érzem ezt a szorítást de ha pl kemény dolgot próbálok vagy egy nagyobb gyógyszert akkor az fájdalommal jár ,a hátamba is beszúr a fájdalom vagy a mellkasomba szegycsont mögé is, mivel a vizsgalatra fél évet vártam így a dr úr gondolom elfelejtette nekem ezeket a tüneteket és nem beszéltünk a vizsgálat után , pedig szóba jött a maganrendelésén a chricopharaingealyis achalasia vagy ennek az izomnak a hyprtoniaja de manometria során az UES izomrol nem lett eredmény ezért szerettem volna elmenni magánúton ahol egy ismerősöm is járt mert ott részletes volt a manometria ill az katéter helyzetét is változtatták a vizsgálat során neken nem ill neki volt egy olyan a leletek hogy ues izom kellően ellazul nekem ilyenek nincsenek csak az h repititiv nyelesekkel tudtam a szilárd ételt lenyelni de mint mondtam erre a maganrendelésre a dr nő nem fogadott csak akkor ha egy orvos küldene... Visszamenten a manometriát végző orvoshoz mondta,hogy nem tud nekem mit tanácsolni próbálják meg puha ételeket élni de én ebbe nen vagyok hajlandó belenyugodni 28 évesen és inkább próbálom az ételt leszuszakolni mert már nagyon nem szeretnék többet fogyni illetve van endometriozisom is ami miatt a gyerekvállalást nem szeretném halogatni sokáig de ilyen nyelőcső gonddal nem merek ebbe bekevágni mert egy baba nevelése teljes embert kíván és a reflux miatt kevés dolgot tudok fogyasztani ,beakartam jelentkezni egy magán manometriára ahol a recepciós hölgynek elkellett mondani a tüneteket utána megvitatta a dr nővel aki nem látta indokoltnak a vizsgálatot mondta keressek egy sebészt a reflux műtét miatt... de félek ,hogy ha megműtik a refluxom attol felül szoros marad a torkom és végképp nem fogok tudni nyelni, szeretném ezt kivizsgáltatni ,próbáltam szedni diazepamot és xanaxot ami max enyhíti a tünetet (de megmondom őszintén hogy nem szeretném szedni ezeket ok nélkül mert nem vagyok egy pánikolós ember meg igazából csak enyhítette a tuneteket) de attól még érzem,hogy nem jó olyan érzés mintha meglenne vastagodva ott valamilyen izom . Tükrözéskor nem láttak semmilyen gyulladást csak a cardia és a pylorus volt nyitott illetve a junctio kissé dzintegráltabb . Eozinofil nyelocsovet kizartak ,voltam kardiologusnal és neurologusnal nem találtak semmit sem.sokszor ha lehajolok azt érzem,hogy kiakar szakadni a torkom ill étkezés közben szédulni is szoktam nyelés után,ha befejezem az étkezést nen szabad ülnöm mert akkor biztosan jön ez a feszülő erzes a torkomban hanem fel kell állni mindenképp. Étel allergia és intollerancia vizsgalaton is voltam nem mutatott jelentősen az sem csak a glutent amit másfél éve nem eszek de javulást nem hozott . Kérem ha tud valami megoldást vagy ,hogy merre menjek tovább akkor segítsen mert kicsit ennyi idő után már kezdek elkeseredni,illetve dolgozni sem tudok! Elnézést ,hogy hosszúra sikerült kicsit csak próbáltam mindent leírni. Köszönöm előre is a válaszát.

Dr. Plósz János válasza nyelési nehézség témában

Az igazolt reflux miatt érdemes lehet megpróbálni az Emozul dózisának 2x40mg-ra emelését (a gyógyszer feloldható, a könnyebb bevétel érdekében). Ha a felső záróizom kóros funkciója merül fel, ez akaratlagos szabályozású, harántcsíkolt izomból épül fel, így izomlazító szerek segíthetnek a panasz megszüntetésében (Sirdalud, Miderizone). Ha az akaratlan, simaizomból felépülő terület érintett, akkor nitrát-készítmények vagy calciumcsatorna-blokkoló szerek használata jön szóba, bár ezek a refluxot ronthatják.

A reflux javulása általában a motilitás javulását is magával hozza.

Kérdés: 2022. március 31., 12:59 ;Megválaszolva: 2022. április 02., 12:54
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Nyelocso daganat
Megakad a falat
Tisztelt Doktornő! 50 éves édesapámnak a következő problémája van: Körülbelül 1 éve, általában havonta 1-szer fordul elő, hogy evés közben...
Torok
Köszönöm válaszát dr brugós ur még azt az eggyet szeretném kérdezni hogy mi van olyankor a torkomban mikor a meggyespiskótát is ettem és már...
Nagy mennyiségű széklet
Tisztelt Doktor Úr! Október végén tüdőgyulladást kaptam, amire Azi Sandoz nevű antibiotikumot írtak fel. Már az első szem bevétele után...
Gyakori megfázás/fertőzés
Tisztelt Doktor Nő/Úr! A problémakör amiről kérdezni szeretnék, hogy az elmúlt időszakban egyre gyakrabban vagyok megfázva, és egyre lassabban...