Puffadás, sárgás széklet

Tisztelt Doktor Úr! Évek óta észlelek nem állandó, de vissza-visszatérő emésztési problémákat. Puffadást, bizonyos ételek után enyhe émelygést tapasztalok, voltam ételintolerancia-laborvizsgálaton, csak a tojásfehérjére és az élesztőre mutatott erős pozitivitást. Igyekeztem kifigyelni, hogy mi okoz panaszt; furcsa, de egy ideig a zöldborsó okozott, majd miután néhány hónapig nem ettem, utána már nem okozott panaszt. De jellemzően a húsevéshez kötöm a dolgot; ha egymás után több napon át húst ebédelek, akkor kezdődik a puffadás. Feldolgozott húsféléknél (pl. virsli) ez nem jellemző. Egyfajta "húsundor" mindig is jellemző volt rám, de korábban nem okozott ilyen emésztési panaszokat, ha a szokásosnál több húst ettem, csak telítettségérzést, amolyan "elég volt belőle" közérzetet. Visszatérő panasz a sárgás széklet is, néha emésztetlen ételdarabokkal. Zsírosnak nem látom. Nem állandó, és ezt már nehezebb konkrét ételhez kötni. Mióta elhagytam a csípős fűszereket, jóval ritkább. Talán a savanyú káposztához volt köthető a legutóbb, amikor előfordult. Fájdalmam nincs. Székletem rendszeres, napi egy - néha a sárgás szín mellett a napi második széklet is jelentkezik, de ez ritka. Laborvizsgálatot végeztettem, képet töltök fel az eredményről. Ami lemaradt a képről: Véralvadás Fibrinogén 2.72 g/L (2.00-4.00) INR 1.19 (0.80-1.20) Fehérje elektroforézis Fehérje ELFO - Albumin 66,1 % (60.0 - 71.0) Fehérje ELFO - Alfa-1 globulin 2,7 % (1.4 - 2.9) Fehérje ELFO - Alfa-2 globulin 8,4 % (7.1 - 11.8) Fehérje ELFO - Béta globulin 11,1 % (8.0 - 13.0) Fehérje ELFO - Gamma globulin 11,7 % (11.1 - 18.8) A/G 1,95 1.50 - 2.00 Hisztaminintolerancia-vizsgálat eredménye: Hisztamin intolerancia (DAO) 5,6 U/mL * (10,0 - 100,0) A bilirubin enyhén emelkedett: Totál bilirubin 23,7 umol/L * (5,0 - 21,0) Direkt bilirubin 4,1 umol/L * (0,0 - 3,4) Hasi UH negatív kis cholesterol polyptól eltekintve, amire fél év múlta kontrollt javasoltak. Milyen vizsgálatokat érdemes még végezni az okok tisztázására? A hisztaminintolerancia fennáll a lelet alapján, ez okozhat ilyen emésztési panaszokat? Előre is köszönöm!

Dr. Plósz János válasza hisztamin intolerancia témában

Igen, a labor alapján hisztamin-intolerancia lehetséges. Ez akár a panaszokat is magyarázhatja, mert a savanyított, füstölt, tartósított étele általában jelentős hisztamin-tartalommal bírnak. A sárga színű széklet nem kóros, inkább felgyorsult vastagbél-motilitás jele (az emésztetlenség, illetve lágyabb állag szintén ezt jelzi). Érdemes lehet a magas hisztamin-tartalmú ételeket kerülni, a húsfogyasztást nem szükséges eröltetni, panaszvezérelten megpróbálható Duspatalin vagy Dicetel tabl. szedése.

Kérdés: 2022. január 12., 23:31 ;Megválaszolva: 2022. január 13., 09:09
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hisztaminintolerancia oka?
Tisztelt Doktor Úr! Néhány hónappal ezelőtt írtam önnek étel/ital provokálta panaszok (hidegrázás, magas pulzus, ami fekvő helyzetben...
Hisztamin-intolerancia
Kedves Dr. úr! Az alábbi kérdésemre ez a válasz érkezett: https://www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/emesztorendszer/166841 "A parazita fertőzés 3...
Lelet kiértékelése
Tisztelt Doktor Úr! Hisztamin intolerancia vizsgálaton a csatolt leletet kaptam kézhez. Kérdésem lenne Ön felé, hogy ez az érték megfelelő...
Endometriózis VS Hisztamin...
Tisztelt Dr. Plósz János! Fél éve fenn álló hasi panaszaim vannak (hasi görcs, puffadás, hasmenés, remegés, +fejfájás+gyengeség) . Több...
Gyakori hányinger evés, ivás után
Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan problémával fordulnék Önhöz ami az utóbbi időben kezdődött nálam. Rendszeresen fellépő hányingerrel...