Crohn betegség

Kedves Plósz Doktor Úr! Korábban egy alkalommal már kérdeztem Öntől nagyon korrekt választ kaptam, most ismételten a segítségét szeretném kérni. December közepe körül, derült fény egy enyhébb fokú Crohn betegségre…. Korábbi hasmeneses epizódok tisztázására, meg az azt megelőző kontaminalt vekonybel szindróma tüneti kezelése Normixxal, ami ideig óráig használt ugyan, de mégsem oldotta meg teljesen a problémámat újra visszatértek a hasmeneses es a lágyabb szeklet es időszakok vastagbeltukrozes történt. Az eszközt 120 cm ig sikerült felvezetni, ahol a Bauchin billentyű odemass, gyulladt volta miatt nem sikerült többszöri próbálkozás ellenére sem az ileumba jutni. A bél többi szakaszán ép nyálkahártya a haustratio megtartott a rectum ép aranyerek. A Bauchin billentyűből es környékébol szövettani minta három darab került levételére ebből egy minta vizes propryat igazolt. Egyéb belbetegseg diagnózissal. Malignitast nem láttak. Pár nap múlva kontrasztos hasi ct készült ahol az illeum 7 cm szakasza 5-6 mm falvastagsaggal ábrázolódott, a leszálló vastagbélen két 2mm nagyságú divertikulum abr. Enyhe majmegnagyobbodas egyéb kóros nem látható. Salofalk 3g indult egy hónapja. Január elejére a vastagbél is begyulladt bal borda alatt es a leszálló ágon ahol szokott, amire újra Normixot kaptam normál labor mellett 4,2 crp süllyedés 34. Újbóli Kontrsztos medence MR készült egy hete ahol az illeumkaccs 5 cm szakasza 6-7 mm fallal abr. egyéb kóros nem látható. Múlt hét elején kaptam meg egy kis szteroidot is Cortiment 9 mg amit egy hét után felfüggesztettek labor kontroll crp 1,88 süllyedés 38. Maradt a Salofalk 3g. Harmadik hete van egy hidegrazasom néha kisebb szünetekkel. Van egy rossz közérzetem, hányinger, sokszor nincs etvagyam. Lazam nincs. Néha olyan vacak módon érzem magam, zavarnak a rosszulleteim. Egyszerű ételeket fogyasztok, nem dohányzom, nem iszom alk. Mai nap megpróbálom Salofalk nélkül, mintha jobb lenne a közérzetem nem jönnek ezek a rosszulléttek, lehet sok a gyógyszer vagy nem jól tolerálom, de ahogy olvastam a Crohn kezelésében ha ez biztosan az nem is nagyon van lehetőség csak hasonló készítmények pl. Salazopyrin adására. Szekletem általában napi egyszer van (általában egyszer eszem nincs nagy etvagyam) ,állaga többször hasonlít hasmenésre sokszor terül, ha jobb akkor is lágy. Vért, nyakot nem látok. Most is úgy érzem, (mert már “megtanultam “ hol kell nézni) a vastagbelem nyomásra újra érzékeny. A hasam nem faj. Az elmúlt két hétben szinte mindennap a kórházat jártam elfáradtam… Már sajnos a rossz dolgok is terítékre kerültek bennem… Szoktak fájni az izuleteim, néha lagyreszek is a derekam es a hasi fronton. Egy hete volt lumbalis gerinc MR is egy hemangioma ig. az L4nel 20*20mm. Február 15- én lesz immunológiai vizsgálat az is ismerős révén. (Borzasztó….) Már az sem érdekelne ha pénzbe kerülne az ellátásom kifizetnem a maganellatast is ha találnék egy lelkiismeretes orvost, akinek kihívást jelentene ezt “rendbetenni “kideríteni nemcsak tíz perc alatt a receptet felírni. Ez a történet nekem megvan egy ideje lehet kevert tunettel, de komolyan mondom miota erre kapok célzott kezelést senkinek nem hívnak, pedig kertesz vagyok. Tavaly nyáron is készültek laborok a crp értékek 5-7-8 körül voltak, november végén is a tukrozes körül 7,3 volt a crp ertek. Synlabnal decben készült m2pk 2,78. Levetettem a cea markert jó eredménnyel. Nagylabor egy hete készült, crp 1,88 süllyedés 38 a többi értéknel, nincs eltérés. Van egy kilencéves kislányom aki azt látja hogy az anyja gyakorlatilag az orvosnál lakik, kérem szepen segítsen nekem.Ha lenne érdemi észrevétele hálásan megköszönném akar fel is keresnem személyesen vagy ha ajánlana milyen irányban kihez menjek akinek ez szakterülete szeretném ha véget érhetne a kálváriám es jó kezekbe kerülhetnek. ([email protected]) Nagyon köszönöm! Üdv. Anikó

Dr. Plósz János válasza Mo. Crohn témában

Kedves Anikó!

A képalkotók által leírt falvastagodás megfelelhet vékonybelet érintó Crohn-betegsének. Ennek kezelésére a mesalasin készítmények nem igazán alkalmasak (általában ezek csak a vastagbélben hatnak). A Cortiment már inkább javasolhat, esetleg szisztémás steroid illetve egyéb immunszupresszív szer használata (pl. Imuran) is felmerül. A Crohn betegség miatt mindenképp érdemes gasztroenterológiai centrumot felkeresni, ha sikerül, specifikusan IBD szakrendelést.

Kérdés: 2022. január 27., 13:18; Megválaszolva: 2022. január 27., 14:56
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Epehólyag és egyéb problémák
Külső aranyér panasz
Amiláz kissé emelkedett
Üdvözlöm Kedves Doktornő/Doktor Úr! A kérdésem az lenne, hogy a kissé emelkedett amiláz értékkel 130 U/L (feső határ 100U/L) kell e foglalkoznom?...
4 napja tartó hasmenés
Lehet a penésztől problémám?
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Ma este ahogy szendvicset csináltam magamnak megnéztem a kenyeremen a lejárati dátumot. Mivel 1 hétig meg jónak...