Széklet-vér eredmény

Tisztelt Doktor Úr! Egészséges vagyok és panaszaim sincsenek, de a 60-as éveimben járva, minden évben szűrővizsgálatokkal ellenőríztetem egészségi állapotomat. A közelmúltban részletes laborvizsgálatot végeztettem, mely vizelet, vér és 3 egymás utáni napon vett székletvizsgálatra is kiterjedt. Az egyébként egészen kiváló (hibátlan) laborlelet végén az alábbiakat olvastam: széklet vér kimutatás, human spec1 negatív széklet vér kimutatás, human spec2 pozitív széklet vér kimutatás, human spec3 negatív Kérdésem: mi lehet az oka a középső minta pozitivitásának, kell-e aggódnom, illetve van-e teendőm? Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza széklet vér pozitivitás témában

A pozitivitás azt jelzi, hogy vér volt a középső mintában, ez származhat a béltraktus bármely szakaszáról (akár erősebb fogmosás okozta ínysérülés, gyomor-felmaródás, de akár aranyeresség is). Azonban vastagbél probléma (polyp, esetleg súlyosabb) is okozhat ilyen jellegű vérvesztést, ezt mindenképp szűrő jellegű vastagbéltükrözés elvégzését javaslom (ha nem volt pár éven belül).

Kérdés: 2021. június 22., 16:36; Megválaszolva: 2021. június 23., 08:22
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Széklet fekete részek
Tisztelt Dr. Plósz János! Olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy sajnálatos módon a székletemben fekete részeket találtam , azt hittem, hogy...
Székletvér
Tisztelt Doktor Úr! Napokban laboratóriumban végzett székletvér teszt eredményem pozitív lett. 1 hónappal ezelőtt gyógyszertárban kapható teszt...
Székletvér teszt pozitív
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Véralvadásgátlót szedek tavaly május óta tüdőembólia miatt. Valamikor tavaly télen vettem észre először, hogy...
Laktulóz hidrogén kilégzési teszt
Gyomor és vékonybéltükrözés
Tisztelt Doktor úr! Felszívódási zavar irányában felsőtápcsatorna vékonybél biopsiát kell, hogy elvégezzenek nálam, mert lefogytam és nem...