Székletvér teszt pozitív

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Véralvadásgátlót szedek tavaly május óta tüdőembólia miatt. Valamikor tavaly télen vettem észre először, hogy apró, mennyiségű piros vér, vagy véres nyák volt a székletemen. Azóta összesen talán négyszer fordult ez elő, hónapos különbségekkel. Emlékeim szerint egyszer fordult csak elö normál állagú székletnél, azon kívül akkor, ha épp keményebb volt. Hasmenésem ritkán van, székrekedésem soha. Tudni kell, hogy az elmúlt időben nagyon sok kávét és erőspaprikát is fogyasztottam, rengeteg volt a stressz, a kapkodó evés. Érzem, hogy a gyomromnak nem tett jót, reggelente rossz szájízzel és enyhe gyomortáji fájdalommal ébredek, sokszor érzem, hogy "bugyborékol" a hasam mindenhol. Kb egy hónapja átestem egy hurutos erős köhögéssel járó betegségen is. Ezután nem sokkal egy nagyobb étkezés utáni napon (erőspaprika, stb) csúnya hasmenésem volt reggel, és kisebb, mennyiségű véres nyák is ürült vele. Ennek kb egy hónapja, azóta nem láttam vért., De ezúttal elmentem kivizsgálásra. Hasi ultrahangot csináltak, amin nem látszik semmi, valamint székletvér vizsgálatot is, aminél a három, mintából kettő pozitív lett. Most tükrözés lesz. Nagyon aggódom. A leírtak alapján mekkora lehet az esélye, hogy rosszindulatú folyamat áll a háttérben? Azt mondták, okozhatja a véralvadásgátló, valamint fertőzéses, gyulladásos betegségek, vagy ezek együtt is. Olvastam azt is, hogy még az ínyvérzés is pozitívvá teheti a tesztet, nekem mostanában sokat vérzik az ínyem, föleg ha éjjel kiszárad a szám, vagy valami megsérti evés közben., De ugye láttam is vért. Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Plósz János válasza széklet vér pozitivitás témában

Ne aggódjon, tényleg sok meglévő faktor magyarázhatja a széklet-vér pozitivitást. Érdemes a nagyos csípőset átmenetileg kerülni, enni gyakran, rendszeresen, sok folyadékot és rostot fogyasztani, illetve a vizsgálat után probiotikumot használni.

Megválaszolva: 2020. november 13.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Széklet-vér eredmény
Tisztelt Doktor Úr! Egészséges vagyok és panaszaim sincsenek, de a 60-as éveimben járva, minden évben szűrővizsgálatokkal ellenőríztetem egészségi...
Széklet fekete részek
Tisztelt Dr. Plósz János! Olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy sajnálatos módon a székletemben fekete részeket találtam, azt hittem, hogy bizonyos ételek...
Székletvér oka
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly februárban nyelési nehézségek miatt megtükrözték a gyomromat. Reflux miatt Noacidot írtak fel (naponta 2X1). A nyelési gondjaim...
Merckformin XR okozta állandósult...
Furcsa hasfájás mitől lehet?
Mikrobiom vizsgálat, hiányzó...