Mi okozhatja a problémám?

Tisztelt Doktor úr! Mostanra már néhány éve nagyon gyakori volt nálam a kenőcsös, ragacsos széklet, továbbá kb. 1 hónapja néhány hétig kissé nyákosak voltak a székleteim és pár nap is volt ahol viszonylag nagy mennyiségű nyák is volt a székleten. Néha továbbá előfordult, hogy a végbelemnél kissé sárgás de folyékony székletre emlékeztető dolog ürült, ilyenkor általában előtte laza székletem vagy székleteim voltak. Ezen felül a belem (különösen csípős ételek fogyasztása után) elég gyakran és sokat szokott korogni. Néha néha enyhe fájdalmat érzek a bal alhasamon, néha a bal oldalamon vagy éppen hátul a derekam körül, de általában külön külön és nem egyszerre. Néha azonban jobb oldalon is fájdogál enyhén de többnyire a bal oldalon szokott de azt észrevettem, hogy sokszor azokon a helyeken ahol kicsit úgymond görnyedek ülés közben. A tejtől továbbá a csípős ételeketől másnap elég gyakori nálam a hasmenés is de a tejfehérje és tejcukor vizsgálatom is negatív lett. Olykor olykor a wc papíron élénkpiros vért látok de ez szinte biztos hogy kintről jön (valószínüleg végbélrepedésből) mert sokszor direkt csak a végbél mellett törlök és ugyan úgy friss vér látható rajta. Ugyan emésztetlen ételt már sokszor láttam a székletben ami piros volt (Pl paradicsom evés után szoktam látnio piros részeket amelyek biztosan nem a héjai de ezeket általában csak paradicsom evésnél) de konkrétan talán véres székletem még nem volt. Azonban tegnap este szárított cékla szemeket is ettem és most is eléggé lerakódott a wc vízben a piros rész, de nem vagyok biztos benne,hogy a szárított cékla ugyan úgy tartalmazza-e a festék anyagokat. A legutóbbi problémán kívül több vizsgálatot is elvégeztem: M2PK marker ami negatív lett, drogériában kapható székletvér tesztet ami szintén negatív lett valami gasztroentológusnál is voltam aki szerint a tüneteim számára egyérteműen IBS okozhatja, és görcsös bélhangokat is hallott amikor meghallgatta a hasamat. Azt mondta, hogy szerinte még ennyi idősen nem érdemes kolonoszkópiát csináltatni de én még kissé bizonytalan vagyok, maga szerint se érdemes? Ezen felül egy másik panaszom, hogy a végbelemnél kívül a bőr alatt éreztem egy látatlan de tapintható csomót is ami néhány nap után eltűnt, ugyhogy erre nem fordítottam sok figyelmet. A vastagbél/végbéldaganat mennyire valószínűsíthető? A családban nem fordult elő vastagbéldaganatos beteg, pusztán a nagypapámnak volt néhány éve egy polipja amit kivettek. Elnézést a hosszú Kérdésért is Válaszát előre is Köszönöm! Ui: ha nem probléma csatoltam egy képet, hogy pontosan hogyan nézett ki a "cékla után" a széklet már persze ha valóban az okozta.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza IBS témában

A kép típusosan cékla okozta eltérés (a székletből fokozatosan kioldódó inkább lilás árnyalatú festékanyag), a vér teljesen másként néz ki. Leírása alapján alóban az IBS a legvalószínűbb diagnózis, colonoscopia szerintem sem indokolt. A tapintott rezisztencia esetleg külső aranyeres csomó lehetett. Érdemes gyakori, rendszeres, nyugodt kis étkezéseket tartani, mozogni rendszeresen, intenzíven, a rostbevitelt fokozatosan emelni, pár hónapig probiotikumot használni (Biogaia, Progastro825). Gyógyszeresen, intenzív panaszok esetén Duspatalin vagy Meteospasmyl tabletta szedése segíthet.

Kérdés: 2021. március 23., 16:13; Megválaszolva: 2021. március 23., 19:40
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Alkohol probléma
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj