koleszterin polip

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi lelet értelmezésében kérném segítségét: Előzmény, emlő rosszindulatú daganat, nyirokcsomó érintettséggel a kezelések 2 hónapja értek véget, ez az első hasi ultrahang: A máj normális nagyságú, homogén echoszerkezetű. Az intra- és extrahepaticus epeutak nem tágabbak. Az epehólyag telt fala nem vastagabb, benne kőjel nem látható, de a collum-corpus átmenetben a falból előemelkedően egy kis 4-5 mm-es cholesterin polip ábrázolódott. A pancreas ábrázolódó metszeteiben nem szélesebb, homogén echoszerkezetű. A vesék normális helyzetűek és nagyságúak, parenchymavastagságuk lényegében megtartott, üregrendszerük nem tág, bennük kőre utaló reflexió nem ábrázolódik. A lép nem nagyobb,homogén. Milyen teendők vannak a polippal, hogy ne nőjön? Esetleg életmódváltással megszüntethető? Kitől lehet táplálkozási iránymutatást kérni? Van-e esély arra, hogy ez esetleg a korábbi karcinóma újra felbukkanása lenne, és ha igen, mi ennek a valószínűsége? Ennek fényében javasolna-e további vizsgálatokat? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a koleszterol polip témában

A koleszterin polip nem "valódi klasszikus" polip, értem ez alatt azt, hogy nem hámsejt-szaporulat eredménye, hanem az epében túltelített koleszterin kiválása és a falósejtek által való elfogyasztásának eredménye (túleszik magukat a felesleges koleszterinnel, majd a nyálkahártya alatt ragadnak illetve beemelik azt, így hozva létre a polyp-szerű képletet). A koleszerin polyp miatt 6-12 havontaa érdemes kontroll hasi ultrahangra elmenni. Ha mérete nem változik, nincs egyéb teendő, ha növekedés észlelhető, akkor az epehólyag-eltávolítás szóba jön. A növekedési tendenciát az étkezési koleszerin- és zsírbevitel csökkentése illetve magas koleszterin-szint esetén ennek gyógyszeres kezelése akadályozhatja. Táplálkozási tanácsot dietetikustól kaphat részletesen. Nagyon valószínűtlen, hogy a látott eltérés a korábbi rosszindulatú folyamat felbukkanása lenne.

Kérdés: 2020. december 12., 10:57; Megválaszolva: 2020. december 12., 12:18
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hasi puffadás, belek nyomása...
Tisztelt Doktor Úr ! December végén arra lettem figyelmes, hogy nem tudok székletet üríteni kb 4-5 napon át. Ez aránylag azóta változott...
Glutén érzékeny vagyok?
Kedves Doktor Úr! Lehetséges, hogy glutén érzékeny vagyok? Rendszeresen puffadok hatalmas a hasam. Molett testalkatú vagyok. De rendszeresen...
Mi okozhatja a hasmenést?
Tisztelt Doktor Úr! 22 éves fiú vagyok, 4 éve refluxos. 1 hónapja urológiai problémám (feltehetőleg gyulladás) jött elő, mire elkezdtem szedni 2...
Furcsa dolog a székleten