• Ct eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Több hónapja keressük a jobb oldali hasi fájdalmam okát (köldöktől jobbra) Ct vizsgálat készült. A Pco diagnózis évek óta adott, de "csak" 9 hónapja fáj a hasam és a derekam jobb oldalon és puffadok. A vizeletben található mikroszkóppal vizsgált vér pozitív több hónapja. Viszont Ct szerint nincs vesekő.Így nemtudom érdemes e tovább vizsgálódni.lelet: has és kismedence natív és kontrasztanyagos CT vizsgálata: A máj nem nagyobb, homogén szerkezetű, benne körülírt kóros képlet nem mutatható ki. Az epeutak nem tágabbak. A cholecysta lumenében meszesedést tartalmazó kő nem igazolható. A lép nem nagyobb, homogén szerkezetű. A mellékvesék szabályos alakúak, szárukon körülírt kiszélesedés nem mutatkozik. A pancreas nem szélesebb, mirigyes szerkezetű, benne kóros denzitáseltérés, halmozás nem mutatkozik. Wirsung-vezeték tágulat nem látható. A vesék szabályos alakúak, nagyságúak, helyzetűek, a parenchymájuk a kontrasztanyagot jó ütemben, szimmetrikusan halmozza, bennük kő, üregrendszeri tágulat nem mutatható ki. A hasban ill. a retroperitoneumban megnagyobbodott nyirokcsomó nem igazolható, szabad vagy körülírt folyadékgyülem nem mutatható ki. A colon lefutásának megfelelően fali kiszélesedés nem igazolható. Az aortán körülírt tágulat nem látható. A hólyag ép kontúrú. Az ovariumok szimmetrikusak, a jobb oldali a coecum mellé helyezett, mindegyikben számos pár mm-es follicularis jellegű cysta van. Az uterus régiójában kóros nem látható. Az ábrázolódó csontokon degeneratív eltérések láthatók, áttét nem igazolható. Vélemény: Ovarialis microcysták - PCOS gyanúja felmerül, Köszönettel: Heni (32 éves)

        Dr. Plósz János válasza a hasi fájdalom témában

        Ha gyulladásos bélbetegség merül fel (hasi fájdalom, fogyás, visszatérő hasmenés), érdemes lehet egy MR enterographiát végeztetni (Crohn betegség vékonybél-érintettségének kizárására).


        Kérdés: 2020. október 19., 15:55; Megválaszolva: 2020. október 21., 09:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktorúr.kedden voltam háziorvosnál aki gyomor gyulladást állapított meg.tünetem szombaton kezdődött.ettem egy gyorséttermi szendvicset utána kis munka majd egy meggyes sört akartam meginni de savanyú ízt éreztem a sör...