• Valóban IBS?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Dr Plósz János! Pár hónapja tartó bélproblémák miatt, Crohn betegség kizárására CT ENTEROGRÁFIÁRA küldtek.Nem akar kolonoszkópiát,mert szerinte nem találna semmit és ahhoz nem kellemes vizsgálat.A tüneteim: bal oldali gázképződés egy helyen,köldök mellett,belek húzódása, feszülése,olyan érzés néha mintha köldöknél benyúlna valaki és megtekerné.Nincsenek görcsök és erős fájdalmak.Miota felmerült a Crohn azóta újra fehér pékárut eszem,a székletem azóta már nem annyira pépes,napi max 1, de van,hogy 2-3naponta.3 Normix kúrát csináltam már, azóta ProGastrot iszok.A doki szerint ezek a tünetek inkább IBS-re utalnak,de egy év alatt 20kilot fogytam, és ha nem szedek vastablettát akkor a vas ertekeim azonnal határérték alá csökkennek.Kérdéseim, hogy ez így tényleg lehet-e IBS és hogy az enterográfia ki fogja mutatni ha gyulladásos bélbetegségem van? A másik problémám,hogy mióta abbahagytam a PPI szedését újra van éhségérzetem és nincs hányingerem mint előtte hónapokig.Viszont mostanában mindennap délutánra sleim jön a torkomból,kapar, mar, ég a nyelőcsővem, szorít a mellkasom, szóval újra refluxos panaszaim vannak.Ventert iszok és beveszek egy 10 vagy 20mg-os Quamatelt esténként.Gyomortükrzözés mindkétszer zárt cardiat írt,viszont cascade gyomrot, ezzel próbálok keveset enni (Itopridot is szedtem hónapokig,de mellette is hányigerem volt és semmit nem segített így abbahagytam).Mit csináljak,hogy a sav ne tegyen kárt odabennt?Ha az enterográfia nem talál semmit rámondhatja a doki,hogy IBS és egy arra való gyógyszer segíthet,hogy a beleim ne nyomják a gyomrom,ami valószínűleg a reflux tüneteket okozza?(éjjel nem kelek fel amúgy a sav miatt,bár lefekvés előtt veszek be egy 0.25ös Frontint,az elmúlt 1 év pszichésen is megviselt).Sima CT volt már,negatív lett márciusban.Volt széklet elasztáz,számos labor,pajzsmirigy vizsgálat, ételallergia,colikalia szűrés.De még most,hogy már többet és jobban eszek így se hízok és ez aggaszt.Valaszat köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        Az enterographia képes kimutatni a vékonybelek területén a gyulladt, megvastagodott területeket, segítségével vékonybelet érintő Crohn betegség diadnosztizálható. A 20 kg-os fogyás nem illik az IBS-be. A savas panaszra nyugodtan lehet akár 2x40mg Quamatel-t használni, esetleg még Iberogast csepp is érdemes lehet egy próbára. Az IBS-re való terápia kipróbálható, különösebb kockázat nélkül.


        Kérdés: 2020. szeptember 22., 15:24; Megválaszolva: 2020. szeptember 22., 21:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: