• Hasnyálmirigy daganat diagnosztikája?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Én egy 23 éves lány vagyok, januárban hirtelen sokat fogytam az amúgy sem sok testsúlyomból 58kg-ból 51 kg.(175 cm) , illetve nagyon gyenge lettem, fájtak a csontjaim, állandó hányingerem volt.. ezért egy önköltséges mri vizsgálaton vettem részt, 2 nagy foltot mutatott ki a tüdőmben..köpettenyésztés, vérvétel alapján Tbc-vel kezelnek. Azonban a diagnózis, gyógyszerek szedése előtt kb. 2 hónapja szüntelen, tompa felső hasi gyomortájéki, köldök feletti fájdalmaim vannak, melyet egyes testhelyzetben jobban érzek.. azonban kezelőorvos szerint a gyógyszerektől fájhat a hasam.. a rifazid hatása miatt, pedig akkor még nem is szedtem.Gyomortükrözésen jártam, ahol szinte mindenem gyulladt , (baktérium nincs) az erre kapott savlekötő gyógyszerek ellenére is maradt a fájdalmam. A vércukorszintem napi szinten nagyon magas ,10 alatt szinte nincs is, bilirubin-szintem már évekkel ezelőtt is magas volt, a gyógyszerek előtt 20 helyett 60. A gyógyszerek szedését követően 1 hétre már a májfunkcióim az egekben voltak. Nehéz ezzel a fájdalommal élni, hason nem is tudok aludni, gerincem, hátam is nagyon fáj, székletemben is sok az emésztetlen étel, sokat émelygek, s hízni hiába eszek fél kilót sem tudok. A tüneteim, fájdalmam alapján én csak a hasnyámirigy daganatra tudok gondolni, viszont mivel a uh, a hasi ct is negatív lett, illetve a tumormarkerem sem emelkedett,nem tudom mi lehetne a következő lépés..? Tudom, hogy nehezen diagnosztizálható ez a betegség, el is vagyok keseredve, az orvosaim pedig ugy erzem a tbc-t latjak bennem:(

        Dr. Plósz János válasza a hasi fájdalom témában

        Ilyen panaszokat nem csak hasnyálmirigy-daganat okozhat (a negatív leletek alapján különösen nem). Mindenképp érdemes emésztőenzim-pótlást kezdeni (Pangrol, Kreon), tápszert használni az energia és fehérjepótlásra, a VC-értékeket diabetológián rendezni. A hasnyálmnirigy és epeuti rendszeer megítélésére MRCP vizsgálat lehet jó (speciális hasi MR vizsgálat).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. május 22., 11:29; Megválaszolva: 2019. május 23., 08:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: