Emésztési zavar, ideges bél

Tisztelt Doktor! Igazából, már gyermek illetve fiatal korom óta mindig érzékeny volt a bélrendszerem.Ha volt valami izgalom pl.az iskolában már "csikart"is a pocakom.Ez végig kisér, és előfordult már korábban is, hogy gyakran kellet WC-re mennem, vagy esetleg hasmenésem lett. Aztán felnőttem lett 3 gyerekem, akik azóta már szintén felnőttek, de velünk élnek.Gyakran érzem úgy, hogy nem tudok úrrá lenni sok problémán, amelyektől rendszeresen stresszes feszült vagyok.Észrevettem, hogy időnként, mostanában egyre gyakrabban vannak emésztési panaszaim, melyek gyakori széklettel, amely sokszor lágy, vagy hasmenéses jellegű, gyomorgörccsel, hascsikarással járnak.Esetenként émelygés, a székletben fehéres nyák, emésztetlen ételdarabok/zöldség, gyümölcs/vannak, van, hogy gyakran kell pisilnem is.Éjszakai nyugalmamban nem zavar.Nem mondhatnám sem zsírosnak, sem nagy mennyiségűnek, vagy feltűnöen bűzösnek sem.Sokszor érzem, hogy mocorognak és "kutyorognak" a beleim.Korábban volt gond a gyomrommal, melyre Quamatel20mgot szedtem.Ez néha visszatér.Tavaly ősszel A Duspatalin nevű kapszulát és probiotikumot szedtem, Frontin tbl-val mely rendezte a dolgaimat. Aztán a Frontin már csak éjszakára kell a legkisebb dózisúból fél szem. Augusztusban már gyengének éreztem/10hónap/után a Duspatalin, meg a gyógyszerész azt javasolta, hogy tartsak szünetet, abbahagytam és Bolus Adstringest szedtem helyette3x1 tablettát, és továbbra is a probiotikumot.De ez nem mindig volt hatásos, mert előfordult 1-2 híg széklet. Annyit tudok, hogy a tejtermékeket nem bírom, még a laktózmenteset sem, csak módjával.Vajat, 1-1 laktózmentes kockasajtot megeszem, azt még gond nélkül.Nem bírom a mesterséges cukor tartalmú ételeket, italokat ezeket nem is fogyasztom, csak mentes ásv.vizet, gyógyteát, gyümölcsteát/azt is cukor nélkül/iszom. Azt megfigyeltem, hogy édes dolgok után előfordul híg széklet. Az is előfordul, hogy néha savanykás szagú és csípi a végbelem. Ami érdekes, hogy családunkban, a gyerekeimnél is főleg a 19 éves lányomnál is előfordulnak ugyan ezek a panaszok némelykor, csak ő több mindent meg tud enni panaszmentesen.Nálam már egyre kevesebb étel, pl.gyümölcs jöhet számításba, érdekesség, hogy a banánt gond nélkül megeszem, de az alma gondot okoz.Júniusban voltam laborban minden leletem jó, a TSH volt egy kicsit magasabb/ugyan úgy a 19 éves lányomnak is. A férjem cukros így rendszeresen az én cukromat is ellenőrzi, éhgyomorra4-4, 6 étkezés után 5-5.7. Most megint elkezdtem a Duspatalin Frontin napközben 2x negyed éjszaka fél kombót, még nem állt be a székletem állaga, de tudom, hogy türelem kell hozzá.Csak szeretnék én is jóízűen falatozni, mint más, csak nem merek sok mindent megenni, mert félek, hogy mennem kell Wc-re.Utána olvastam, hogy esetleg nincs_e emésztő enzim hiányom, de nem egyértelmű, mert a leírás szerint nincs nagy mennyíségű zsíros vagy bűzös hasmenésem.Igazából mikor mondhatjuk azt, hogy hasmenés? 1-2híg széklet már annak minősül, mondjuk napi 2-3 normális után? Lehet enzim hiányom a panaszok mögött, vagy ez csak az ideges bél betegség? 47 éves vagyok, még mindig szedem a Marvelont, okozhat ez krónikus emésztési panaszokat? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza IBS témában

A Marvelon nem kellene, hogy emésztési panaszokat okozzon. Az enzimhiány elsőként a zsíremésztésben mutatkozik meg, a zsírok fogyasztását követően jelenik meg a panasz. A hasmenés jelenthet napi 3-nál több székürítést, de az esetek többségében híg állagú székletet is. Leírása alapján tényleg az irritabilis bél szindróma a legvalószínűbb. Emiatt érdemes tartósabban pre- és probiotikumot használni, a Duspatalin is jó választás. Emellett javasolt a gyakori, rendszeres, intenzív testmozgás, illetve a nyugodt, kis étkezések tartása. A magasabb TSH érték mögött pajzsmirigy-alulműködés állhat, ezt is érdemes kivizsgáltatni.

Kérdés: 2015. október 19., 10:23; Megválaszolva: 2015. október 19., 22:33
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Chron-colitis gyanúja
Tisztelt Doktot Úr! 7 évvel ezelőtt kolonoszkópiát végeztek, melynek diagnózisa: enyhe, chronicus, aspecifikus colitis (2 kis polipot is...
Ugye nem bélrák? Nagyon aggódom. 2.
Bocsanat elozo kerdesemrol lemaradt annyi hogy mostanaban faradtabbnak erzem magam, sokat asitozok... Ez lehet a belhurut fertozes miatt? Illetve sokat jarok...
Ugye nem bélrák? Nagyon aggódom.
Udv! Sajnos szorongos vagyok mar tobb eve. Rengetegszer voltak mar mindenfele tuneteim amiket sorra kivizsgaltattam. Nyilvan a sziv es az agyi tajekon is....
Ugye nem bélrák?
Udv! Sajnos szorongos vagyok mar tobb eve. Rengetegszer voltak mar mindenfele tuneteim amiket sorra kivizsgaltattam. Miota rajtam van ez a hipochonder orulet...
Mi okozhatja a reggeli híg székletet?