maldigestio, hogyan tovább?

Tisztelt Dr. Úr! 2006 óta coelikaia-s vagyok, diétát tartom. 2014 év elején diffúz szúró hasi fájdalmak, széklet sárga, majd világos laza. Lactose terhelés neg.;2014.01 colonosc. neg; 2014.04 endosz. neg.; 2014.12 UH neg.; 2015.01 CT entero neg. Vérkép: össz bilirubin 58, 9 (5-21) , dir. bilirub 8, 3 (0-5) , got/gpt/gammagt/alk.foszfatáz normális. vércukor+keményitő terhelés alapján, maldigestiós index 690%. Jelenleg napi 7x (2-3-2) 10kE Pangrol, továbbra is gyakori puffadás, váltakozó fényes, laza széklet alkalmanként. Előző 2 hónapban Rabeman 20mg 1x1, reflux miatt, nagyobb étkezés után maró érzés torokban, jelenleg Apo famotidin 40mg alkalmanként panaszok esetén. A napoi 7 Pangrol így is emelt adag, miért nem szűnnek meg a széklet panaszok? A nagyobb étkezés mellett ha 3 Pangrolt veszek be, lehetséges hogy ettől kezdem érezni a maró érzést a torkomban? Érdemes tovább vizsgálódni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel és köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza emésztési zavar témában

Első körben tisztázni kellene, hogy hogy áll a coeliakia (antitest-meghatározás, vékonybél-biopsia) , mert diétahiba is okozhatja ezeket a tüneteket. A magasabb indirekt se-bilirubin jó eséllyel Gilbert-kórt mutat, ezzel különsebb teendő nincs, kerülni kell az éhezést, a túlzott fizikai megerőltetést, a májat károsító szereket (oldószer, gyógyszer, alkohol) . Ha tényleg hasnyálmirigy-elégtelensége lenne, akkor érdemes a 25000E-es Pangrolt használni, étkezés előtt-közben 1-2 tablettát. Ha ennyi sem segít, újra kell gondolni a diagnózist.

Kérdés: 2015. augusztus 13., 21:05; Megválaszolva: 2015. augusztus 13., 21:14
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Alkohol probléma
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj