ultrahang vizsgálat eredménye

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Június 9-én voltam ultrahang vizsgálaton ahol hasi ultrahangot végeztek és a hátamnál lévő panaszos területet is megnézték. A vizsgálatot GE Voluson E8 készülékkel végezték, ami ha jól tudom csúcskategória. Ezt az eredményt kaptam. Hepar homogén szerkezetű, kicsit lekerekített szélű. Intrahepaticus epeutak nem tágultak. Ductus eholedochus 2, 2mm. Gyomor telt. Lassult ürülésű. Duodenum picit vaskosabb nyálkahártyájú. Pancreas szabályos. Lép 126×55mm. Melléklép a hílusban 15mm. Jejunumkacsok echoszegények, alhasi területen fokozotabb nyákképződés, nyákban reflexiok. Ileumkacsok vaskosabb nyálkahártyájúak, picit echoszegények. Belek között több gyulladt nyirokcsomó. Bauchin billentyű vaskosabb nyálkahártyájú, körülötte gyulladt nyirokcsomók. Vastagbél felszálló szár picit vaskosabb nyálkahártyájú, közeesen telt. Transversus vaskosabb nyálkahártyájú, leszálló szár kicsit elsimult haustratiojú, kicsit vaskosabb nyálkahártyájú. Bal oldali vese szabályos alakú, üregrendszeri tágulat nem látható. Jobb oldali vese szabályos alakú. üregrendszeri tágulat nem látható. Panaszos területnek megfelelően a X. borda csontos porcos átmeneténél izompólya kissé kiszélesedett. Pericondralis reakció gyanítható. Vélemény: Máj méregtelenítési zavar. Gyomor lassult ürülésű. Vékonybélgyulladásra utaló jel meg legkifejezettebb a terminalis ileumnál. Bauchin billentyű gyulladt (nem Crohn) . Vastagbél kezdeti szakaszán is láthatók gyulladásos jelek. Gyulladásk következtében lép nagyobb. Belek között gyulladt nyirokcsomók. Jobb oldali panaszos területnek megfelelően a X. borda csontos porcos átmeneténél pericondrealis reakció gyanítható, mely a panaszokat okozhatja. Kontroll: 3 hónap múlva javasolt. A hátamnál lévő sérülés egy több évvel ezelőtt történt, hirtelen, rossz mozdulatnak köszönhető. Mi okozhatja a hasi ultrahang alapján is igazolt panaszokat? Saját észrevételem, ha kevesebbet eszem, kevésbé puffadok. Ha örökletes, vagy érzékeny vagyok rá, akkor okozhatja az alkohol a máj méregtelenítési zavarát, a belek gyulladását és a többi problémát? Esetleg idegrendszeri, vagy pszichoszomatikus okok állhatnak a háttérben? Mi lehet a kiváltó ok? Mindennapi tünetek: korai teltségérzet, puffadás ami az evés közben/után rögtön jelentkezik és idővel enyhül, sok böfögés/gázok, nem túl gyakran enyhe hasi fájdalom a beleknél, tapintásra kicsit fájó, érzékenyebb belek. Alkohol fogyasztásra fokozódnak a panaszok, illetve ez fordítva is igaz, ha nem iszom, enyhülnek a panaszok. Gyanús ok: 2013 novemberében volt egy elég komoly, néhány napos folyamatos hasmenésem, amely alatt fogyasztottam alkoholt. Mások is panaszkodtak hasmenésre a környezetemben, így gondolom valamilyen vírus okozhatta. A sok széntabletta sem segített. A hasmenéses időszak gyorsan elmúlt és azonnal rendbe jöttem. Az első hasi tünetek 2014 áprilisában jelentkeztek csak, így nem tudom lehet-e köze a fél évvel azelőtt novemberben történt több napos hasmenéshez. Ezután néhány nappal, hasi panaszok miatt még áprilisban következett a vakbélműtét amelynél kiderült, hogy nem volt begyulladva, a féregnyúlványt eltávolították. Azóta nem túl jelentős fogyás, valamint a tünetek amiket felsoroltam és a vizsgálat is igazolt. Idővel többféle élelmiszerre is elkezdtem allergiás reakciókat produkálni, olyanokra amelyekre korábban nem. Laktóz génteszt és glutén antitest vérteszt is negatív lett. Esetleg áteresztő bél szindróma alakulhatott ki? Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza emésztési zavar témában

Panaszát okozhatja vékonybél kontaminációs szindróma. Ezt H2 kilégzési teszttel lehet igazolni. Ami a korábbi történések és a jelen panaszok alapján feltételezhető: a hasmenés fertőző eredetű volt, ez meggyógyult, de okozhatott bélflóra károsodást, ami jelenleg is fennállhat. Ennek következménye irritábilis bél szindróma kialakulása lehet. A fokozott böfögés és korai teltségérzés hátterében szinte biztosan fokozott levegőnyelés áll (evés, ivás, beszéd közben) . Erre gyógyszeres megoldás nincs, a tudatos odafigyelés, a lassú evés, ivás, beszéd, illetve az "üres nyelések" kerülése segít a problémán.

Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, rendszeres, intenzív testmozgás, a stressz megfelelő feldolgozása, pre- és probiotikumok kúraszerű használata javasolt.

Kérdés: 2015. július 31., 17:31; Megválaszolva: 2015. augusztus 01., 20:16
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok